Så har jag haft upprop i båda de kurser jag ska läsa under hösten och nu är jag igång med mina studier. Jag har fått introduktion av lärarna och de verkar otroligt bra att ha med att göra. Båda är ryssar i grunden och har varit otroligt ursäktande när det kommer till Rysslands krig i Ukraina. Jag tänker att det inte kan vara lätt att vara ryss i dagens läge, man måste få utstå en hel del frågor kring sitt hemlands så kallade utrikespolitik. De poängterade båda två att de tyckte det var roligt att folk fortfarande ville lära sig ryska som språk men även lära sig om den ryska kulturhistorien. Man hade befarat att söktrycket på kurserna skulle minska i och med kriget, men har inte märkt av något sådant. Snarare har så pass många sökt att man övervägt att dela upp grupperna i flera grupper för att helt enkelt kunna sköta undervisningen på ett bra sätt.
Jag ska väl i rättvisans namn poängtera att jag inte på något vis försvarar Rysslands krig i Ukraina, snarare tvärtom tycker jag det är ett vedervärdigt krig som saknar all form legitimitet. Krig är alltid fruktansvärt, men det finns trots allt olika grader av helvetet. Så att jag väljer att läsa ryska och rysk idé- och kulturhistoria har inget med att göra att jag på något vis skulle försvara kriget eller på minsta vis hålla med om anledningarna till Rysslands invasionskrig. Och jag tror att de flesta ryssar med någon som helst form av verklighetsförankring håller med mig. Det känns dessutom betryggande att träffa ryssar som faktiskt har denna verklighetsförankring och förkastar det grymma kriget.

Efter att ha haft mina upprop, känner jag mig än mer peppad på dessa utbildningar och tycker det ska bli fruktansvärt intressant. Nu gäller det bara att få det hela att gå ihop tidsmässigt också, vilket kan bli något av en utmaning vissa veckor. Men jag utgår ifrån att det på ett eller annat sätt ska gå få ihop, sen har vi välsignelsen att kunna vara borta några gånger under terminen, vilket jag säkerligen kommer att utnyttja de gånger jag helt enkelt inte får ihop schemat.
Jag tycker om att ha en tillvaro där det blir ett visst pusslande med tider och aktiviteter – och det är ungefär så hösten kommer att se ut för mig i år. Det återstår att se om jag mäktar med två kurser under de veckor som de pågår parallellt, men det är trots allt värt ett försök. Jag tycker kurserna är alldeles för intressanta för att jag ska “ge upp” redan innan de kommit igång. Men det är i alla fall värt ett försök, jag vill verkligen lära mig detta och förhoppningsvis med tiden få grepp om det ryska språket och dess tämligen invecklade grammatik.

Som jag sagt förr, jag skulle ägna resten av livet åt att plugga på heltid om bara ekonomin tillät det. Tyvärr skulle det ju inte funka, utan man måste ha en inkomst någonstans ifrån. Och jag har tagit de CSN-lån jag kan och får ta, så det blir inget mer pluggande för min del på heltid utan jag får nöja mig med att plugga vid sidan av mitt arbete. Listan över utbildningar jag gått är nu tämligen lång på mitt CV och målsättningen är att den ska bli ännu längre. Den dag jag blir ekonomiskt oberoende får det bli nya studier på heltid, men fram tills dess pluggar och jobbar jag samtidigt.
Ju äldre jag blivit, ju roligare har jag tyckt att det varit att lära mig nya saker och gå nya kurser. Jag skulle verkligen bara kunna plugga hur mycket som helst, bara tiden och ekonomin tillät. Det funkar ju så länge jag jobbar skift, men hade förmodligen inte funkat alls om jag jobbat kontorstider. Nu har jag fått mitt schema för hösten och det ser väldigt lovande ut att jag ska kunna hinna med allt som ska hinnas med. Det kommer bli lite tufft de första veckorna, då jag faktiskt gör just kontorstider, men sen kommer det bli lättare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: