Jag gjorde en ganska sen alkoholdebut, det var egentligen först när jag fyllt 18 och kom in på krogen som jag faktiskt började dricka något nämnvärt. Innan dess var jag lite “anti” alkohol och avstod helst även de gånger det hände att det bjöds. Jag var nog en ganska städad tonåring, som aldrig var ute och festade på kvällarna utan höll mig mest hemma på helgerna. Det var först när jag fyllde 18 som jag faktiskt började gå ut ibland och tyckte det var kul att göra det. Kanske just för att det blev “lagligt” och “lovligt” att göra det, jag var inte den som försökte komma in på krogen innan jag hade åldern inne – jag hade liksom inte direkt någon längtan efter det.
Men när jag väl hade åldern inne, var jag nog som de flesta andra och började gå ut på helgerna. Många helger var jag på krogen både fredag och lördag och festade på ganska bra. Det hörde liksom till att man var lite bakis på söndagarna, så var det bara. Idag skulle man inte orka hålla igång med krogbesök på sätt som man gjorde när man var 18-20 år. Då kunde man ledigt vara ute till morgontimmarna och festa på och fortfarande vara människa dagen efter. Idag tar det fasen ett par dagar innan man känner sig som människa igen efter en utekväll och jag tycker inte längre att det är värt en baksmälla för att vara ute och festa till framåt morgonen.

Jag dricker fortfarande alkohol, men ytterst sällan de mängder att man är bakis dagen efter. Numera tycker jag bara att det är slöseri med tid att vara bakis, det är liksom inte värt baksmällan att ha en kväll på krogen. Självklart händer det fortfarande att jag går ut, men inte på samma vilda sätt som för 25 år sedan. Numera är jag ganska nöjd med att vara hemma innan midnatt och få en bra natts sömn efter ett krogbesök. Det är inte längre lika spännande att komma hemkrypande framåt morgontimmarna och spendera dagen efter i soffan eller sängen.
I alla fall jag själv har förändrat mitt förhållningssätt till alkohol ganska mycket genom åren. Jag dricker gärna alkohol – det ska jag inte neka till – men inte på samma sätt som när man var ung. Jag har blivit lite mer av en finsmakare och köper ofta lite dyrare öl- och vinsorter, dricker mer försiktigt och ser till att inte vara bakis dagen efter.
Självklart händer det ibland att man är lite lätt bakis, men inte så illa att man inte orkar göra någonting. Det är inte längre värt besväret att vara rejält bakis på samma vis som för 25 år sedan. Och jag vet inte om man blivit känsligare med åren, om baksmällorna helt enkelt är värre. Eller om man helt enkelt blivit bekvämare och vill få ut mer av sin tid, även dagen efter en krogrunda. Även om jag går ut ibland, vill jag fortfarande kunna vara fit for fight dagen efter.

Och det är verkligen sällan numera jag dricker de mängderna att jag är nämnvärt bakis dagen efter. Litegrann kan jag känna av, men oftast inte mer än att jag orkar hålla igång och göra saker. På sin höjd tar jag lite sovmorgon och kan sedan ändå få ut något av dagen även om jag tagit en öl kvällen innan. Istället för att dricka stora mängder alkohol, tar jag hellre lite finare öl eller vin och dricker lite mer måttligt.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: