Enligt svensk alkoholkultur finns det kort sagt tre tillfällen då du är ursäktad att avstå alkohol. Det är om du är gravid, kör bil eller är nykter alkoholist. I övrigt är det inte riktigt socialt accepterat att helt avstå alkohol. Inte i bantningssyfte, inte för att du inte tycker om alkohol eller någon som helst annan anledning är socialt accepterad. Man anses snarare vara en tråkmåns eller nästan något av en alien om man avstår alkohol av någon annan anledning än dessa tre.
Och folk tar sig de mest konstiga friheter att fråga rent ut varför man avstår från att dricka alkohol. Jag brukar välja att avstå i perioder, av diverse olika anledningar. Just nu för att helt enkelt gå ner i vikt och ingen annan anledning. Men genom åren har jag under mina helnyktra perioder fått de mest konstiga frågor om mina alkoholvanor, om saker som folk faktiskt inte har med att göra. Bland annat har folk frågat rent ut om jag haft problem med alkoholen eftersom jag låter bli att dricka.
Jag kan inte låta bli att tycka att det är konstigt att man ska behöva förklara sig, att det helt enkelt måste finnas anledning till att man låter bli alkohol. Varför måste jag alltid svara “Jag står över just nu därför att…” när jag blir erbjuden något alkoholhaltigt att dricka? Borde det inte räcka med att man artigt säger “Tack, men nej tack”?

Ibland kan jag känna att jag har lite svårt för den svenska alkoholkulturen. I Sverige kan vi inte dricka måttligt, det måste helt enkelt krökas för att vi ska kunna ha roligt. För att blåsa liv i det gamla talesättet – tro mig, det går faktiskt att ha roligt utan sprit! Jag har haft det massor med gånger.
Men lik förbaskat måste man försvara sig när man av olika anledningar självmant väljer att inte dricka alkohol. Man blir liksom ifrågasatt om och om igen för att man inte dricker – när det egentligen borde vara så enkelt att man bara inte vill ha. Punkt slut liksom.
Just nu dricker jag inte för att jag vill gå ner i vikt, men kommer säkerligen återgå till att ta ett glas då och då när jag gått ner så mycket som jag vill göra. Förmodligen kommer jag vara måttligare än jag varit tidigare bara för att bibehålla min vikt, men dricka alkohol kommer jag att göra. Men jag tröttnar ibland på att behöva förklara mig för att jag väljer att inte dricka alkohol i perioder. Jag är inte nykter alkoholist, jag har ingen bil och är definitivt inte gravid. Men jag väljer ändå att inte dricka alkohol vissa perioder, oavsett om jag behöver gå ner i vikt eller ej.
Man behöver faktiskt inte ha en anledning till att låta bli, oavsett om det är för en period eller för gott. Just nu har jag en anledning till att låta bli, men i andra perioder har jag inte det. Och det går alldeles utomordentligt bra, tro mig! Dessutom tycker jag själv att man mår bra av att låta bli alkoholen i perioder, det går liksom inte att komma ifrån. Jag sover bättre, orkar mer och sparar dessutom en hel del pengar.

Sen har jag svårt att se mig själv sluta dricka alkohol för gott, jag tycker alldeles för mycket om att ta en öl ibland för att välja att bli nykterist på heltid livet ut. Men det kommer säkert nyktra perioder lite då och då även framöver, både med hänsyn till vikt och andra saker.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d