Botten:
12 digestivekex
75 g smält smör

Fyllning:

800 g philadelphiaost eller annan cream cheese
2 ½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal
½ tsk salt
4 ägg
500 g blåbär
1 dl lemoncurd

  1. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Smält smöret och blanda med digestivekexen i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter, och kyl medan fyllningen görs.
  3. Vispa ihop cream cheese och socker. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, citronskal och salt och vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ordentlig
  4. Dela upp smeten på hälften. Häll hälften av blåbären i den ena smeten och häll över hela blåbärssmeten i formen.
  5. Blanda lemon curd i den andra hälften av smeten och häll i formen. Blanda lätt så det blir en marmorerad effekt. Strö över resterande blåbär.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Täck med lite folie om kakan börjar få för mycket färg. Fyllningen kommer att kännas lös när kakan tas ut, men stelnar när den kallnar.
  7. Låt kakan kallna helt och lossa den sedan försiktigt ur formen med en kniv. Kakan blir godast om den får stå i kylen över natten.

Tips: Om du gör egen lemoncurd är det gått att göra lite extra och använda som sås till serveringen. Lägg en klick på varje tallrik. 

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d