Min serie “Dagens Tistel” fortsätter här på bloggen! Och idag har jag bestämt att ge den till personalen på krogen Krögers här i Kalmar för en fantastisk upplevelse strax före midnatt lördagen den 24 januari i år.
Jag var där själv och satt lugnt i baren, hade faktiskt inte pratat med någon av de andra gästerna under den dryga halvtimme jag varit på krogen och bara tilltalat personalen den enda gång jag hann beställa.
Plötsligt blir jag utplockad utanför entrén av en av vakterna – som ville prata med mig som han uttryckte det. Utanför står två uniformerade poliser och jag är plötsligt gripen som misstänkt för narkotikabrott. Personalen hade ringt polisen och påstått att jag var narkotikapåverkad – utan att ens pratat med mig först för att på något vis kolla läget (något som ju torde vara ett vettigt tillvägagångssätt åtminstone för en biffig ordningsvakt). Jag blir kroppsvisiterad ute på gatan och sedan förd till polishuset för förhör och lämnande av urinprov.

Jag har under mina 32 år på jorden hållit mig på rätt sida lagen – och blir plötsligt på lösa grunder anklagad för narkotikabrott. Detta känns verkligen som en stor, stor kränkning som är snudd på förtal. Min första reaktion var att man spelade in Dolda Kameran, jag väntade mig nästan att någon plötsligt skulle hoppa fram glatt hojtande “Haha, you’re on Canded Camera!!”.Men det jag ändå reagerar mest på är att INGEN ur Krögers personal kom fram och pratade med mig när man fattade sina så kallade misstankar. Istället ringer man direkt till polisen som griper mig inför en massa människor.

Jag undrar om man på Krögers är medveten om att det kan finnas åtskilliga orsaker till att man kan verkar narkotikapåverkad?! Det finns muskelsjukdomar, nervsjukdomar, psykiska sjukdomar och olika mediciner (bara för att ta några få exempel) som gör att man kan uppfattas som påverkad av både det ena och det andra. Eller mer påverkad än man är för den delen.

Nu har jag visserligen inga sådana sjukdomar, men poängen är att man ska försöka få en bättre grund för sina misstankar innan man ringer polisen – som ju faktiskt har viktigare saker att göra än att jaga oskyldiga medborgare.

För jag undrar verkligen vad det är man gått på? Att man sitter i en bar med en whisky i handen är ju knappast en tecken på narkotikapåverkan – eller har jag helt fel?! Eller var det kanske mina nya kläder från H&M – eller min snaggade skalle? Eller kanske att min dialekt påminner mer om stockholmska än småländska?

Något är det ju givetvis – och hade jag tidigare misskött mig, eller på något vis varit “känd” från missbrukarkretsar, då hade jag förstått Krögers agerande. Men nu har jag inget sådant rykte om mig och då kan jag inte hysa minsta förståelse för detta! Det enda jag ser att man MÖJLIGEN kan ha reagerat på är att jag äter mediciner som gör att man kan se aningen mer “pluffsig” och “blarig” ut när man dricker, även om det inte alls är farligt att blanda medicinerna med alkohol. Och hade man från Krögers sida haft vett nog att ta ett kort snack med mig hade man också fått den förklaringen.
Polisernas sätt att sköta det hela har jag inga som helst klagomål på. De uppträdde hela tiden mycket trevligt och korrekt och gjorde vad nog de flesta poliser hade gjort i samma situation. Jag har all förståelse för att poliserna gick på personalens och ordningsvaktens ord. Vad annat ska de göra? Även om jag varit skyldig till narkotikabrott hade jag med största sannolikhet nekat till detta, vilket poliserna givetvis visste om. Och förmodligen utgick de ifrån att personalen varit lite grundligare i sitt arbete än de egentligen varit.
Själva brottsmisstanken har jag faktiskt tagit något sånär med ro. Jag vet ju vad jag stoppat i mig under kvällen – och det fanns ingenting som ens kom i närheten av något narkotikaklassat av det jag ätit och druckit (så länge alkohol inte plötsligt blivit narkotikaklassat). Det är MÖJLIGEN om någon stoppat något i mitt glas, men det borde jag ju känt av på något vis. Vilket jag faktiskt aldrig gjorde.
Men kränkningen finns fortfarande kvar och det är klart att det drar ögonen åt sig när någon blir gripen av polis på öppen gata – och dessutom kroppsvisiterad innan man tillåts hoppa in i polisbilens baksäte och åka därifrån. Jag kommer givetvis ha en viss stämpel på mig efter detta bland dem som såg det hela. Och rykten sprids fort, framförallt i småstäder.
Så att Krögers nu förlorat minst EN gäst står i alla fall klart! Jag kommer inte att sätta min fot där igen, punkt slut. Jag vill också härmed utfärda en liten varning till alla er andra som även fortsättningsvis kommer att besöka Krögers! Tänk på hur ni beter er, klär er, pratar och så vidare. För det spelar ingen som helst roll om man tyst och lugnt sitter i baren eller är bråkig och stökig – utslängd, gripen av polis och falskt anklagad för brott kan man bli i alla fall! Och för min del har förtroendet för vakter och väktare sjunkit ytterligare – från att ha varit i jämnhöjd med fotknölarna är det nu strax under mina fotsulor!!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: