Häromdagen skrev jag ett inlägg om hur jag försöker lösa bokföringsbiten för min enskilda firma. Redovisningsbyrån Red Flag, som jag anlitat hittills lägger ner sin verksamhet då man köpts upp av Bokio. Jag har blivit erbjuden en övergång till Bokio, men vill jag att någon av deras konsulter ska sköta den löpande redovisningen och allt som hör därtill med momsredovisning, deklaration och bokslut skulle notan sluta på dryga 3000 kronor per månad – något jag hos Red Flag bara betalade några hundralappar i månaden för. Eftersom mitt företag bara är en hobbyverksamhet, omsätter jag vissa månader inte ens 3000 kronor – vilket gör det orealistiskt att betala så mycket pengar för att någon ska sköta bokföringen åt mig.
Men i och med mitt tidigare inlägg, har jag slutligen hittat ett annat företag som kan sköta bokföring och bokslut till ett överkomligt pris. Det blir aningen dyrare än Red Flag, men det är inga jättestora skillnader. Trots allt är det ett av de bättre erbjudanden som jag har lyckats hitta och det känns ändå bra. Här ser man vilka fördelar internet har, när man lätt kan lägga ut en förfrågan om någonting och massor vad matnyttiga tips från sina medmänniskor. Utifrån tipsen har jag sedan kunna googla mig fram till den lösning som passar mig och mitt företag bäst.

Samtidigt har jag också kommit fram till vad utelämnad man blir när man som företagare inte kan något om bokföring. Jag är helt utelämnad till att ha redovisningsbyråer som fixar med detta, något som oftast är väldigt långt ifrån gratis – utan snarare kan vara fruktansvärt dyrt. Och jag gillar egentligen inte att vara i sitsen att vara beroende av andra, jag vill helt enkelt kunna klara mig själv.
Så nu har jag faktiskt tagit steget att anmäla mig till en kurs i bokföring, som går av stapeln till våren. Det är intensivkurs på två dagar, men jag hoppas på att lära mig tillräckligt mycket för att kunna klara av bokföringen av min egen lilla firma. Jag har inga avancerade uppdrag direkt på min lilla firma, så det känns inte som att ska vara några större bekymmer. Hoppas jag i alla fall.
Det har varit lite av en djungel att hitta en kurs, många är ganska dyra och andra passar inte mina arbetstider. Men slutligen hittade jag en som förhoppningsvis ger de grunder jag tror mig behöva för att klara den redovisning jag behöver ha koll på. Därefter är planen att bara ha något redovisningsprogram och i övrigt kunna klara mig utan dyr hjälp från någon byrå. Även om den byrå jag nu hittat inte tar några ockerpriser, så finns det trots allt pengar att spara. De pengar jag lägger ut på kursen jag går, kommer jag snart att tjäna in på att inte behöva anlita redovisningsbyråer.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: