Under mina första år i Stockholm hade jag ett av de bredare utbuden av TV-kanaler som fanns att tillgå. Jag levde ensam och tittade ganska mycket på TV på kvällarna. Det var liksom ett bra sällskap att ha ett brett utbud av TV-kanaler, hur tragiskt det än må låta. Men med åren har jag tittat allt mindre på TV och till sist inte tyckt att det funnits ett behov av att ha massor av TV-kanaler. Så de senaste 15 åren har jag bara haft basutbudet av TV-kanaler, det vill säga SVT och TV4. Det gäller fortfarande och vi tittar numera oftare på TV via olika streamingtjänster än de vanliga kanalerna. Sen må så vara att det kanske delvis beror på att vi inte har så många kanaler, det faller sig då mer naturligt att streama de program och serier man vill se. När det kommer till streamingtjänster är vi desto frikostigare och har de allra flesta streamingtjänsterna som finns på marknaden. Det kan visserligen gå längre perioder då vi inte nyttjar en specifik tjänst och det skulle säkerligen gå att vara mer ekonomisk och välja bort tjänster under de perioder vi inte nyttjar dem. Men det har inte fallit sig så, utan vi har snällt betalat även de perioder vi inte utnyttjat en specifik tjänst.

Däremot brukar vi slås av “lyxen” med många kanaler de gånger vi tar in på hotell, vilket händer lite då och då. På hotellrummet kan vi sitta i timmar och slötitta på TV, bara för att det finns ett brett utbud av kanaler. Det är något vi inte kan göra hemma, men som vi passar på att göra när vi bor på hotell. Det kan nästan kännas lite komiskt, att vi tar in på hotell för att titta på TV – även om de snarare är en bieffekt av lyxen att bo på hotell. Det är ju självklart så att vi bor på hotell av andra anledningar än att kunna titta på TV, men många gånger hamnar vi just framför TV:n – utfläkta i den mjuka och breda hotellsängen.
Nu har jag trots allt börjat titta lite på olika TV-paket och funderat på att återigen skaffa något bredare utbud av kanaler. Trots allt är det inte så hutlöst dyrt, utan man snackar några få hundralappar per månad. Ett av paketen jag funderat på kostar bara 129 kronor i månaden, men ger 18 kanaler vilket känns ganska lagom. Det står mellan det paketet och nästa i storleksordningen, som ger 48 kanaler. Samtidigt undrar jag om vi någonsin kommer nyttja så många kanaler? Kommer vi verkligen titta på alla? I det större paketet ingår kanaler som CNN och BBC, som jag undrar om vi verkligen kommer att titta på.

Vi är skiftarbetare båda två här hemma, vilket gör att vi vissa veckor går om varandra ganska mycket. Det gör att någon av oss kan sitta ensam ganska många kvällar och det är väl framförallt då behovet kan uppstå av att ett hyfsat utbud av TV-kanaler. När jag är ensam hemma, brukar ofta TV:n stå på utan att jag nödvändigtvis tittar på något. Det ger ett bra sällskap och ett hemtrevligt ljud att ha i bakgrunden när man är ensam. Just när jag inte sitter framför TV:n, spelar det givetvis ingen större roll vad det är som visas på skärmen egentligen. Men jag kan ibland sakna ett större utbud av kanaler, inte minst på helgkvällarna då SVT kanske inte alltid lever upp till förväntningarna på bra helgunderhållning. Och det är väl ett av mina huvudargument till att skaffa fler kanaler, just för att det är så skralt utbud på helgerna. Ibland vill man liksom bara kunna slå på TV:n och bli underhållen under ett par timmar, men det kan vara rent tji somliga kvällar.
Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite konstigt att SVT inte lyckas bättre än man gör när det kommer till att sända bra program på de tider folk tittar som mest på TV. Som till exempel på helgkvällar. Man har ju liksom haft några år på sig att lära sig när folk ser som mest på TV, vilket väl ändå borde vara på just helgkvällarna. Men då sänder man hellre de tråkigaste programmen av någon outgrundlig anledning.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: