Alltså, jag blir så trött på folk. Jag brukar någon gång ibland glutta på Lyxfällan och kan inte sluta förvånas över hur många människor det finns som har noll koll på det där med ekonomi. Utan att vara utbildad ekonom borde det vara rätt logiskt att ens utgifter inte ska överskrida inkomsterna. De allra flesta klarar av den matematiska ekvationen, men med tanke på hur många säsonger man kan få ihop av Lyxfällan, finns det alltför många människor därute som inte gör det. Och det på ett rätt pinsamt sätt.
Hur svårt kan det vara egentligen för en vuxen människa att inse att du inte kan göra av med mer pengar än du tar in? Och är det sedan så att du hamnar i ekonomisk knipa, då får du reda ut det – och även här finns det ganska enkla knep. Sälj av lite av de onödiga prylar du samlat på dig, skaffa ett extrajobb, baka ihop dyra krediter till ett större banklån – och så vidare.

Själv brukar jag med jämna mellanrum ha en liten genomgång av ekonomin. Jag kollar var jag har olika varor och tjänster, kollar om jag kan dra ner på vissa kostnader och få billigare tjänster någon annanstans. Jag kollar av hemförsäkring, el, tidningsprenumerationer, mobilabonnemang och så vidare och jämför olika bolag som erbjuder de tjänster jag vill ha. Ibland byter jag abonnemang och vid varje sådan genomgång brukar jag kunna spara in flera hundra i månaden.
Att jag nu pluggat under ett år har varit ett stålbad för ekonomin. Jag har verkligen fått vända på varenda krona och analysera vad jag behöver och vad jag kan säga upp eller ändra. Något som varit ganska bra att göra. Visst har jag fått ta pengar av mina besparingar under det här året för att få det att gå runt, men jag har inte gjort av med mer pengar än jag haft tillgång till. Jag har helt enkelt fått snåla lite.

Men det övergår faktiskt mitt förstånd att man först kör sin ekonomi i botten av sådan total okunskap – och sedan vill ställa upp i TV och blotta hur man misslyckats att sköta sin ekonomi. Av de avsnitt jag sett har deltagarna oftast haft en massa dyra saker hemma och lösningen på problemen har varit ganska enkla. Lägg om dina vanor, sälj av de onödiga prylar du har hemma och snåla under en period för att helt enkelt betala av dina skulder. Det är så ekonomi fungerar.
Sen har jag full förståelse för att det finns situationer man inte kan rå över, att man kan hamna i ekonomisk knipa på grund av saker man in rår över. Sådant är tyvärr livet ibland. Men av de avsnitt jag sett av Lyxfällan, handlar det oftast om personer som helt enkelt levt över sina tillgångar och därför hamnat i ekonomisk knipa. Det är för mig obegripligt att man dessutom vill förnedra sig själv och skylta med det hela i TV.

Häromdagen ramlade jag in på en artikel i Aftonbladet om några deltagare som utsatts för hat och hot från vilt främmande människor efter att ha varit med i Lysfällan. Och där går naturligtvis en gräns för vad som är acceptabelt. Även om någon misskött sin ekonomi, ska man inte behöva utstå hat, hot och kränkningar – något som de två deltagarna i artikeln vittnar om att de utsatts för.
Man kan ha åsikter om hur en person skött sin ekonomi, men det behöver inte övergå till trakasserier. Men det finns tyvärr folk till allt verkar det som.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: