Jag blir så trött på företag som tycks göra allt för att dra in pengar och som tar ut snudd på fantasisummor för sina tjänster. För somliga företag tycks det vara viktigare att få in pengar än att ha nöjda kunder som förhoppningsvis blir kvar och kommer tillbaka igen.
För några år sedan startade jag en enskild firma för att kunna fakturera för de statistuppdrag jag får. Eftersom jag inte kan någonting om bokföring, moms, redovisning och bokslut, anlitade jag bokföringsföringsfirman Red Flag. Det var perfekt eftersom de skötte alltifrån redovisning till momsredovisning, bokslut och deklaration. Allt för en förhållandevis billig peng dessutom. För lite drygt 600 kronor i månaden skötte de den tråkiga men ack så viktiga biten av att vara egenföretagare. Det passade mig perfekt eftersom min lilla firma inte omsätter särskilt stora summor varje månad och jag själv inte kan så mycket om den ekonomiska biten.
Man har erbjudit ett bra verktyg för att kunna fakturera och dessutom redovisa sina kvitton och utlägg som är relaterade till företaget. I slutet av året har man skött bokslut dessutom fixat med deklarationen som jag sedan skickat in till skatteverket med min ordinarie inkomstdeklaration. Så jag har varit otroligt nöjd, inte minst med tanke på den låga kostnaden.

Men för en tid sedan köptes Red Flag upp av Bokio, som erbjuder Red Flags befintliga kunder att följa med när Red Flag läggs ner. Så långt är väl allt frid och fröjd, Bokio erbjuder ett bättre verktyg än vad Red Flag erbjudit. Men så kommer den där detaljen med kostnaden. För samma tjänst som Red Flag tagit 622,50 för varje månad, kommer nu kostnaden stiga till 3125 kronor varje månad – det vill säga en femdubbling av kostnaden. Dessutom är detta avsevärt mer än vad min lilla firma omsätter vissa månader eftersom jag driver företaget vid sidan av min ordinarie heltidsanställning.
Mitt företag är lite av en hobbyverksamhet som jag inte tjänar några jättesummor på. Att betala drygt tretusen kronor i månaden för bokföring av en omsättning som inte ens når upp till den summan känns allt annat än logiskt och rimligt.

För min del finns egentligen bara två alternativ. Antingen får jag hitta en annan redovisningsfirma som tar ett bättre pris, eller så får jag sonika lägga ner mitt företag. Det sistnämna känns inte särskilt lockande eftersom jag gärna vill fortsätta ha min firma vid sidan av mitt ordinarie arbete. Men om kostnaden för redovisningen äter upp i princip alla inkomster jag har, känns det rätt lönlöst tyvärr.
Så nu försöker jag hitta andra alternativ och hoppas på att kunna fortsätta driva mitt lilla företag till en överkomlig kostnad. Jag har begärt in offerter från ett par ställen och hoppas kunna byta redovisningsbyrå helt och hållet.
Men jag kan inte låta bli att bli lite irriterad över den mångdubbla prishöjningen. Hur kan ett företag göra samma tjänst till en femtedel av priset och ändå gå runt? Det är för mig en gåta att priset kan skilja så otroligt mycket mellan olika företag. Några av de företag jag begärt in offerter ifrån tycks kunna göra exakt det jag behöver hjälp med till en bråkdel av det pris som Bokio erbjuder. Det känns som att man bara utnyttjar de kunder som inte kan något om bokföring och är hänvisade till att ta hjälp av dem som är bevandrade i den djungel som redovisning kan vara.

Så finns det någon som har tips på redovisningsverktyg, så tar jag mer än gärna emot dem.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: