Det är sällan jag kommer ihåg att göra det, men någon gång ibland kommer minnet ikapp mig. Det där med att rensa historiken i webbläsaren med jämna mellanrum. Jag är själv inte särskilt insatt i det där med datorer, men har läst mig till att det är bra att med jämna mellanrum faktiskt radera webbläsarens historik. Vad jag förstått ska det göra läsaren snabbare och smidigare. Jag kommer kanske ihåg att göra det en till två gånger per år, men med tanke på hur mycket jag använder datorn borde jag väl egentligen göra det oftare. När jag väl kommer ihåg att radera historiken, brukar det trots allt ta datorn bortåt en halv minut att rensa allt vilket väl säger en hel del om hur mycket historik det är att ta bort varje gång. Sen vet jag inte om det är inbillning, men det känns som att webbläsaren faktiskt blir lite snabbare efter det att rensningen är gjord.
Däremot glömmer jag mellan varven bort det extra besvär som rensningen trots allt innebär. Det må vara ett ilandsproblem så att det brakar om det, men plötsligt måste jag börja logga in på sidor där jag normalt sett alltid är inloggad – och det är ganska många sidor. Det är inte bara sidor som Facebook, Twitter, LinkedIn och bloggen, utan en lång rad andra sidor. Egentligen är det bara mejlen jag loggar in på varje gång jag ska kolla den, i övrigt är jag automatiskt inloggad på de allra flesta sidor jag besöker. Men när historiken raderas, då loggas jag ut och måste logga in på nytt. Liksom att jag måste skriva in de sidor jag vill besöka till fullo, istället för i värsta fall de första bokstäverna i adressen. Visst är man bra bortskämd och bekväm??! Detta är ju minst sagt ett ilandsproblem och ingenting annat.

Jag beställer i princip allt via nätet numera, det är kläder, heminredning, mat – och snus. Ofta blir det mycket billigare så och jag sparar en hel del per år genom att söka upp billiga varor på nätet. Ofta får man utnyttja reor och paketpriser för att spara pengar – och det är lite av ett detektivarbete att leta låga priser. Men jag nyttjar sidor som Prisjakt och Pricerunner för att hitta de förmånligaste priserna. På så vis har internet varit något av en revolution för oss konsumenter, det är enklare än någonsin att jämföra priser och konkurrensen mellan företagen hårdnar alltmer.
Minns nu hur det var innan internet, då man fick besöka flera butiker och jämföra priser eller ringa runt till olika leverantörer innan man hittade det bästa priset?! Det var inte alltid helt lätt att vara ekonomisk utan man fick lägga mycket tid på att jämföra och åter jämföra. Man får lägga en del tid även idag, men det är ju ingenting jämfört med den tid man fick lägga innan internets intåg.
Nu börjar det bli dags att beställa snus och där brukar jag alltid beställa ganska stora mängder på en gång. Det brukar bli ganska stora summor pengar jag beställer för, runt 2 500 till 3 000 kronor. Å andra sidan beställer jag snus två till tre gånger per år, så per månad blir det inte stora pengar – inte minst jämfört med om man skulle köpa snus i en vanlig butik. I internetbutiken jag beställer snus ifrån betalar jag 21 kronor per dosa – medan priset i butik ligger på närmare 60 kronor. Så ja, jag sparar ganska stora summor på att beställa via internet. Men det känns i plånboken att punga ut med bortåt 3 000 kronor på ett bräde, det går inte att neka till. Jag vet att det är en onödig utgift i grunden, snus är ingenting jag egentligen behöver utan man borde sluta förstås. Så jag ska egentligen inte klaga på en helt självvald utgift. Samtidigt var det tack vare snuset jag lyckades sluta röka för ungefär 17 år sedan. Jag rökte som mest nästan två paket röda Prince per dag, vilket är avsevärt sämre för hälsan än en dosa snus per dag.

Semestern fortsätter annars sin gilla gång och vi har nu varit i sommarstugan i precis en vecka. Idag har vi åkt hem en sväng för ett läkarbesök och passar samtidigt på att titta till blommor och post – och förstås tvätta lite kläder. Sommaren började storslaget med värmebölja och man pratade om att sommaren skulle bli likt den 2018 med torka, skogsbränder och förstörda skördar. Men nu är vi tillbaka till en vanlig, hederlig svensk sommar. Det har varit hyfsat normala temperaturer och vi har fått passa på att sitta ute och fika, äta, grilla eller ta en fördrink mellan de tätt kommande regnskurarna. Badtemperaturen är som den brukar vara i den yttersta skärgården, nämligen runt 16-18 grader. Och för en badkruka som jag, är det förstås alldeles för kallt i vattnet för att bada.
Men jag har nu kommit in i mitt totala semestermode och känner mig totalt avkopplad. Det brukar jag göra efter några dagar i sommarstugan. Det är skönt att komma ifrån storstadsstressen, att komma ut i naturen och leva lite enklare vad man gör i normala fall. Jag sover bättre, magen funkar bättre och jag känner mig mer tillfreds med tillvaron.
Nu är vi hemma ungefär två dygn innan det är dags att åka tillbaka till skäret. Vi kör totalt 50 mil för det läkarbesök som infaller imorgon. Men somliga läkarbesök flyttar man inte på, utan man tar sig hem oavsett om det är från skäret 25 mil bort eller någon annanstans. Självklart skulle jag inte avbryta en utlandssemester, det finns gränser, men en semester på en svensk skärgårdsö får stå tillbaka litegrann.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: