Medan jag pluggade i Kalmar, reste jag en hel del mellan Kalmar och Stockholm. Som fattig student tog man givetvis det färdmedel som var billigast, även om det innebar längre restid eller större miljöpåverkan, så enkelt var det. Tåget tog cirka fem timmar och man hade minst ett byte någonstans på vägen, oftast kostade tågresan runt en tusenlapp enkel väg – det vill säga ett par tusen tur och retur. Tog jag däremot flyget, kunde jag komma väsentligt mycket billigare undan – oftast fick jag en flygbiljett för bara några hundralappar. Och tjänade dessutom någon timme i restid, även om man räknade in tid för incheckning och väntan på bagage när man väl kom fram.
Billigast var det dock allt som oftast att åka buss, men det tog istället ganska många timmar eftersom bussen skulle stanna vid varenda mjölkpall på vägen. Minst sex timmar fick man räkna med om man åkte buss till Stockholm.

I slutet av juli ska vi ner till Göteborg för att gå på konsert. Vi har bokat hotellrum, men avvaktat med själva resan eftersom jag inte vetat mitt schema förrän precis vid midsommar. Detta då hotellet gick att avboka helt eller delvis, men vi ändå var tvungna att invänta mitt schema innan vi med säkerhet kunde boka själva färdmedlet till Göteborg.
Efter mycket sökande, har vi kommit fram till att tåg är det i särklass dyraste färdmedlet – åtminstone om man ska boka med så här kort varsel. Mellan 5000 och 6000 kronor får vi betala fram och tillbaka för två personer. och då har vi kollat både SJ och MTR Express. Flyget skulle kosta cirka 2000 fram och tillbaka, trots att vi bokar så pass tätt inpå.
Men eftersom flyget inte erbjöd några passande avgångar, fick det istället bli hyrbil. Det alternativet blev visserligen dyrare än flyget, men fortfarande billigare än att ta tåget.

Jag har ingen aning om hur olika resebolag sätter sina priser och vilka faktorer som påverkar det slutgiltiga biljettpriset. Men det känns helt absurt att tåget ska vara det dyraste färdmedlet idag, när det är så pass viktigt att tänka miljövänligt i de flesta frågor. Det är verkligen svårt att resa miljövänligt när flyget kan vara flera tusen billigare än tåget. Eller för den delen att även en hyrbil blir billigare – och är något som åtminstone vi själva tycker är bekvämare än att ta tåget.
Det är självklart att folk väljer det färdmedel som är billigast, framförallt om det är tusenlappar som skiljer i pris. Ska tåget ha minsta chans att konkurrera med flyget, bör man verkligen se till att sänka sina priser ordentligt. Visserligen tjänar man inte särskilt mycket – om än något – tidsmässigt på att ta flyget på många inrikessträckor, men kan man erbjuda avsevärt billigare biljetter kan man lik förbaskat konkurrera med tåget trots allt.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: