Det är nästan lite skrattretande att följa kökaoset som råder på Arlanda. Först är det kökaos för att man inte haft tillräckligt med personal för att bemanna säkerhetskontrollen och köerna ringlar långa genom avgångshallen. Man råder först folk att vara ute i god tid för att hinna igenom säkerhetskontrollen i tid för att hinna med sitt plan. Detta leder till att resenärerna tycks vara ute i så god tid att detta i sin tur leder till nytt kökaos. Under gårdagen stängde polisen tillfarterna till terminal fem inte mindre än två gånger och bland annat Arlanda Express’s tåg beordrades att passera terminalen eftersom det var för mycket folk i terminalen ur brandskyddshänseende. Det har nu gått så långt att Swedavia uppmanat folk att inte för ute i för god tid på flygplatsen.
I kombination med Polisens passkaos, är hela situationen smått skrattretande. Det känns som att det inte riktigt är meningen att man ska ge sig ut och resa just nu, utan helst hålla sig på hemmaplan. Till att börja med är det svårt att överhuvudtaget få tag i ett pass för att alls kunna resa någonstans. Och lyckas du faktiskt få ett pass, ja då är det inte säkert att du hinner med ditt plan på grund av Arlandas kökaos.

Det känns någonstans konstigt att man inte kunnat förutse att pandemin en dag faktiskt kommer vara över och att resandet då kommer igång igen. Att det tar tid att nyrekrytera personal kan man förståelse för, personal som inte bara ska rekryteras utan också läras upp när de väl fått en anställning. Men hade man varit lite mer förutseende, hade man kunnat räkna ut att resande skulle gå ner under pandemin för att sedan komma igång igen när allt är över. Det kanske hade varit läge att permittera personal istället för att säga upp? Då hade man haft upplärd personal att återinsätta i tjänst direkt när man ser resandet gå upp igen. Men det kanske är en för bra idé för att man ska sätta den i verket?
Förmodligen ligger det saker bakom kaoset som vi utomstående inte förstår eller vet om. Förmodligen är det inte så enkelt att “bara” permittera folk under pandemin. Men att pandemin en dag skulle vara över borde en barnunge kunna räkna ut och man borde med andra ord kunna ha en plan för hur man återgår till normalläge när alltihop faktiskt är över. Istället verkar man vara totalt överraskade över att resandet plötsligt kommer igång när restriktionerna nu lyfts. Borde man inte kunnat räkna ut att det skulle bli så och ha en plan för hur man löser situationen när den dagen kommer?

Köerna på Arlanda. Foto: DN

Jag är i alla fall innerligt glad att jag inte har någon utlandsresa inplanerad just nu med tanke på hur situationen faktiskt är. Ett giltigt pass har jag, så den delen skulle jag slippa om jag skulle resa någonstans – men köerna genom säkerhetskontrollen kommer man liksom inte undan om man ska flyga. Frågan är ju i hur god tid man ska var på plats på Arlanda för att ha en chans att hinna med sitt flyg? Rådet är att vara på plats i tid på grund av kökaoset, men inte i för god tid eftersom det då också blir kökaos. Hur man än gör, tycks det liksom bli fel.
Och jag hatar verkligen att köa, det är bland det absolut värsta jag vet. Jag skulle få total panik av att stå i de köer som råder till säkerhetskontrollen på Arlanda just nu. Grejen är att jag bara blir irriterad av att stå i kö, det kan förstöra hela min dag – och skulle förmodligen förstöra en stor del av glädjen och känslan av att resa någonstans.
Så jag väntar ytterligare ett tag vad gäller att ge mig ut på resande fot. Blir det en resa någonstans, får det bli med tåg eller bil. Flyg känns liksom uteslutet just nu med tanke på allt kaos som omgärdar det resesättet just nu. Jag tycker synd om dem som av olika anledningar måste ge sig att resa med flyg just nu. En semesterresa är inget måste, men för somliga tillhör det jobbet att resa till exempel – och då blir det värre. Som affärsresenär har man kanske dessutom inte alltid tiden att vara på flygplatsen i god tid heller, utan man kanske bara hinner åka till flyget strax innan planet ska avgå.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2
Dagens Nyheter 1 2 3
Svenska Dagbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: