Det har blivit några hotellnätter genom åren, på senare tid har majoriteten av dem varit genom jobbet. Och jag blir smått imponerad vilken uppfinningsrikedom det finns när det kommer till att hålla kostnaderna nere, men ändå kunna ta ut maximalt pris av oss övernattningsgäster.
Framförallt är det städningen man försöker göra något åt – ofta med motiveringen att man tänker på miljön. Det har varit alltifrån till att man som hotellgäst själv får komma med önskemål om vad som ska städas till extremfallet, där man senast 23:00 på kvällen skulle sätta upp en skylt på rumsdörren om man ville ha rummet städat dagen efter.
I synnerhet det sistnämnda exemplet kändes verkligen som en besparingsåtgärd snarare än att man – som man tappert försökte hävda – värnade om miljön.
Någonstans är det ju trots allt så, att det som gör en hotellvistelse till mer än “bara” en övernattning just är servicen man får utöver en sängplats. Städas rummet under dagen? Har man en minibar i rummet så att man åtminstone kan lite kylt flaskvatten? Hur är frukosten på morgonen?

Tänka på miljön kan man verkligen göra, inte minst när det kommer till städningen. Man kan tänka på saker som att inte använda rengöringsmedel/kemikalier i onödan, hur ofta sängkläder och handdukar byts och så vidare. Men betalar man 1200 kronor och uppåt per natt, vill nog åtminstone jag själv ha rummet städat och sängen bäddad under dagen. Det känns som en del i servicen när man betalar relativt mycket per hotellnatt.
Visserligen betalar jag inte själv för hotellet när jag reser i jobbet. Men när jag är på tjänsteresa, har jag än mindre tid till städning och bäddning än på semesterresan. I och med att jag själv sköter bokningarna av mina tjänsteresor, bokar jag aldrig in mig två gånger eller mer på ett hotell där jag aktivt måste välja att få rummet städat och sängen bäddad varje dag. Det är helt enkelt en service jag förväntar mig på ett hotell – oavsett om jag själv eller någon annan betalar för hotellet.
Sen tycker jag absolut att man inte behöver byta ut handdukar och sängkläder annat än efter behov. Man behöver inte skura golvet och torka av ytor med en massa kemikalier varje dag. Städningen ska självklart vara behovsanpassad – både av ekonomiska skäl och av miljöskäl. Men servicen jag (eller min arbetsgivare) betalar för är faktiskt en tillsyn av rummet varje dag, det är min bestämda uppfattning. Har ett hotell mage att ta från 1000 kronor och uppåt för att jag ska sova några timmar i ett av deras rum, då är det minsta jag kan begära att man faktiskt erbjuder viss service. 

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: