För något år sedan lovade SL att rulltrapporna i Bagarmossens tunnelbanestation skulle bytas ut. Det hade då varit återkommande problem med rulltrapporna under en längre tid; rulltrappor som stått stilla under längre perioder och felanmälts ett stort antal gånger. 
I våras påbörjades arbetet att byta ut såväl rulltrappor som hiss, som går från plattformen och upp till gatuplanet. Två av rulltrapporna är i skrivande stund utbytta och arbetet pågår med den tredje, sen kvarstår hissen att byta ut.
Men problematiken med stillastående rulltrappor (som dessutom är vääääldig långa) har inte blivit bättre med de nya rulltrapporna. Snarare tvärtom! De nya rulltrapporna står oftare stilla än vad de gamla gjorde. En av dem har redan genomgått två längre reparationer efter att ha varit i bruk bara ett fåtal veckor.

SL slår givetvis ifrån sig och tycker att allt är i sin ordning. Man hävdar att det är säkerhetsspärrar som slår till och stoppar rulltrapporna. Det är självklart bra att man sätter säkerheten främst, det tror jag de allra flesta håller med om. Men det verkar väldigt konstigt att spärrarna är så känsliga att rulltrapporna i princip står oftare än de är igång. Och är det nu så att de stoppas av säkerhetsskäl, alltså att rulltrappans styrsystem “tror” att någon fastnat med en fot eller ett finger – då borde det inte vara svårt att snabbt starta rulltrappan igen så snart man kunnat konstatera att olyckan inte varit fallet. Men i nuläget blir rulltrapporna stående i timmar innan de kommer igång igen.
Vet faktiskt inte om jag bara ska skratta eller se det som ett hån från SL:s håll, när jag idag möttes av skylten ni ser på bilden nedan på väg till tunnelbanan. Den ena av de nya rulltrapporna är “under renovering” och beräknas vara klar 16 juni 2079.
Givetvis är det en felskrivning av den som lade upp texten på skylten. Men det känns nästan som att man enbart försöker jävlas med oss boende i Bagarmossen genom att lägga upp en sådan skylt!

Ska man för en stund återgå till allvaret, så känns det faktiskt helt horribelt att SL lägger skattemedel och biljettintäkter på att installera rulltrappor som uppenbarligen inte fungerar. Jag vet visserligen inte vad en rulltrappa kostar, men man behöver varken vara ekonom eller matematiker för att förstå att vi snackar en hel del pengar. Som skattebetalare och resenär hos SL utgår jag ifrån att man köper in bra grejer som verkligen fungerar. Den rulltrappa som i skrivande stund beräknas vara klar 2079 hann inte ens vara i drift 24 timmar innan den felanmäldes första gången. Så har det hållit på hela våren – och vi bagisbor har fått promenera i trapporna med andan i halsgropen och svetten lackande i pannan.
Jag själv är ändå inte jättegammal och har en någorlunda okej kondition, jag har till det inga småbarn så att jag behöver “släpa på” barnvagnar och liknande i kollektivtrafiken. Så det funkar väl ändå att gå i en stillastående rulltrappa. Men hade jag varit 30 år äldre eller av någon annan anledning haft svårt att gå, hade jag förmodligen varit mer avogt inställd till rulltrappseländet i Bagarmossen än vad jag faktiskt är.

60 år för att renovera en rulltrappa? Foto: Tobias Lindqvist

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: