Det är en märklig tillvaro den moderna människan har byggt upp omkring sig. Om du tänker efter vad du faktiskt lägger din tid på, kommer du förmodligen fram till att det är jobb liksom att få vardagen att fungera som tar den allra mesta energin.
Jag själv har med åren börjat reflektera alltmer över vad jag faktiskt lägger min tid på. Vad är det faktiskt som är viktigt? Det har börjat kännas viktigare att jobb jag har känns meningsfullt och tiden mellan arbetspassen inte bara går åt till återhämtning för att orka med nästa arbetspass, utan även saker som verkligen känns meningsfulla.
Våra liv kretsar alltmer kring materiella ting, att ha råd, att ha ett sparande, att säkra sin framtid. Det är oftast viktigare än att det vi gör för brödfödan känns meningsfullt och givande. 

Jag brukar ibland tänka på en dam jag jobbade med när jag som 20-åring bodde och jobbade i London med att hjälpa hemlösa. Det var ett volontärjobb; lönen var minimal men istället ingick boende och en del andra saker i lönen. Den här damen jag jobbade med var i 60-årsåldern och hon hade haft en lång rad högs positioner inom näringslivet, tjänat enormt stora pengar. Men en dag fick hon nog. Hon sa upp sig och började istället jobba volontärt med olika former av välgörenhet. 
Ungefär vad man själv skulle vilja kunna göra. Ägna sig åt sådant som faktiskt känns meningsfullt annat än “bara” för att tjäna ihop till mat och hyra. Livet är ju egentligen alldeles för kort för att ägnas åt saker som inte känns meningsfulla. Men likt de allra flesta, har jag inte pengarna till att säga upp mig och ägna mig åt saker som inte ger några högre inkomster.
Jag skulle givetvis kunna gå ner ganska många tusenlappar i lön och fortfarande ha en okej inkomst, men jag måste fortfarande ha en inkomst som går att leva på…

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: