Personligen har jag nästan helt övergått till att handla kläder via internet. Tidigare handlade jag ofta på ställen som H&M, men avskräcktes när man så ofta hörde om hur man köpte in sina kläder från fabriker i till exempel Indien – där arbetarna jobbade under nästintill slavliknande förhållanden. Och jag började dessutom ställa mig frågan hur man kan hålla de priser som exempelvis H&M håller, någonstans måste man ju tumma på kostnaderna i produktionskedjan. Och där får bland annat personalen på golvet betala ett dyrt pris genom att jobba under hemska förhållanden.
Bland annat därför övergick jag till att börja köpa lite dyrare kläder, oftast märkeskläder. Någonstans hoppas jag på att man inte håller tillbaka på produktionskostnaderna när plaggen är lite dyrare – och att den som tillverkar kläderna därmed har lite bättre arbetsförhållanden. Sen ska väl erkännas att de lite dyrare kläder jag numera köper generellt sett också håller lite bättre, så det är ytterligare ett argument att lägga några kronor till på varje plagg om man kan (jag är fullt medveten om att inte alla kan det).

Oftast brukar jag beställa mina kläder från Zalando, eftersom de överlag har rätt bra priser och snabba leveranser. Dessutom är det billigt att returnera kläder, vilket man ju vill kunna göra många gånger. Min strategi brukar ofta vara att beställa ganska mycket kläder, eftersom jag vet att det är först när man provar dem och ser hur de sitter som man vet om man vill behålla dem eller ej. Så ofta beställer jag kläder i vetskapen om att jag returnerar ungefär två tredjedelar av plaggen. Så därmed vill jag att det ska vara förmånligt att returnera.
Men nu har jag sprungit på en tidningsartikel om förhållandena på Zalandos anläggning i Kungsängen. De anställda trakasseras av cheferna, får knappt ta raster, får lämna ifrån sig mobilerna på arbetstid och så vidare. Och jag blir bara irriterad och beklämd över att somliga företag inte är förmögna att erbjud sina anställda bra förhållanden i sin jakt på vinstpengar. Jag tror de flesta konsumenter med en någorlunda bra ekonomi gärna betala några kronor extra för att veta att de varor man köper produceras och levereras av personal med drägliga villkor.

Jaha, nu får man helt enkelt lov att leta reda på en ny butik att handla sina kläder ifrån. Jag har inte lust att sponsra ett företag som inte kan behandla sin personal på ett schysst sätt. Jag slutade handla på H&M eftersom jag inte tyckte att de hade tillräckligt bra personalpolicy – och nu tycks det vara likadant hos Zalando. Detta tycks vara den moderna formen av slaveri, i sin jakt på vinstpengar tar många företag sig friheten att behandla sin personal lite hur som helst. Inte minst tycks man utnyttja personer som inte har så stark position i samhället – i Zalandos fall tycks man anställa personer som behöver en fast anställning för att få permanent uppehållstillstånd. De vågar inte protestera av rädsla att bli av med jobbet och därmed kanske gå miste om sitt uppehållstillstånd. Ja, ni ser ju själva – det är en modern form av slaveri. Den politik som förs när det kommer till just uppehållstillstånden bäddar för oseriösa arbetsgivare, som gärna utnyttjar personer med olika svagheter.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: