Min diet har gått lite för långt känns det som ibland. Nu har jag börjat drömma om nätterna att jag går ut och tar en öl – och jag inser att jag saknar just den biten ganska mycket. Att avstå från socker har inte varit någon svår match, men att inte “kunna” ta en öl emellanåt har varit svårare. Jag har inga större planer att avstå från varken sötsaker eller alkohol för gott, men ett litet tag till ska jag härda ut och avstå helt. Jag har märkt hur kläderna plötsligt börjat sitta bättre på kroppen, jag får dra åt bältet något snäpp extra och det är mer luft i skjortorna. Så visst verkar min ganska hårda diet faktiskt ge resultat – och det ska bli intressant att ställa mig på vågen när jag kommer hem igen till helgen.
Målsättningen är att åtminstone hålla ut tills semestern är över, sedan kanske jag börjar tumma lite på saker och ting. Jag kommer fortsätta behöva tänka på vad jag stoppar i mig och inte, men kanske kan vara lite snällare emot mig själv och faktiskt unna mig saker ibland. Jag vet att jag fortfarande har många extrakilon som ska bort, så det kommer ta några månader till innan jag faktiskt är där.

Det går dock inte att komma ifrån att jag mår väldigt bra av min avhållsamhet. Jag sover bättre, orkar mer och börjar så smått vänja mig vid att hålla mig ifrån alkoholen. Jag glömmer bort att gå på Systemet på fredagarna och börjar så smått vänja mig vid att vara den som är nykter på olika tillställningar. Vissa gånger har jag faktiskt på allvar övervägt att helt avstå från alkohol för gott. Men jag tror någonstans att jag inte är beredd att göra det. Detsamma gäller nog sötsaker i ärlighetens namn. Även om jag måste lära mig att vara mer måttligt med socker och alkohol för att bibehålla min vikt, så skulle det kännas tråkigt att avstå helt och hållet för gott.
Så jag kommer garanterat att återgå till att ta en öl ibland och äta sötsaker med jämna mellanrum. Men jag kommer försöka göra det med lite mer måtta än jag gjort tidigare. Och det säger ju en del om hur jag saknar att ta en öl när jag till och med drömmer om det på nätterna. Jag är så lycklig när jag vaknar på morgonen efter att ha “druckit öl” under natten. Det är ungefär som med rökningen, som jag fortfarande kan sakna och drömma om på nätterna – det är alltid med en sådan tillfredsställelse jag vaknar på morgonen efter en sådan dröm. Ofta tror jag till och med att jag börjat röka igen när jag vaknar, för drömmarna brukar vara väldigt realistiska.
Men jag har inga alkoholproblem, så det finns trots allt ingen anledning att sluta helt och hållet, även om jag kanske är omåttligare än vad som är bra för midjemåttet. När jag nu väl börjat gå ner i vikt, är det dags att se över sina vanor litegrann och tänka på vad man vräker i sig. Det gäller inte bara alkohol och socker utan skräpmat – som jag är barnsligt förtjust i – liksom en rad andra saker. Vi har till exempel för vana att ha en del grädde i maten, även till vardags, och det är också en sak att fundera på när det kommer till vikten.

Så ska man förstås hålla igång med träningen så att man förbränner det man trots allt sätter i sig. Nu under semestern har jag slarvat rejält med träningen, men så fort vi är tillbaka i stan igen ska jag köra igång på gymmet igen. Det finns trots allt en förklaring till att jag helt enkelt inte kunnat träna under semestern, då jag befunnit mig på en skärgårdsö nästan 30 mil bort från gymmet där jag har träningskort. Så det har helt enkelt inte gått att träna, men det är så det brukar vara när jag har semester – då brukar jag ta semester även från träningen.
Jag ogillar egentligen att träna och tycker det är riktigt, riktigt tråkigt. Men jag vet att jag behöver röra på mig och hålla igång kroppen. Trots allt märker jag att jag mår bra av att träna och hålla igång på regelbunden basis. Någonstans funderar jag på att försöka hitta andra träningsformer för att kanske finna lite glädje i att hålla igång. Men jag vet inte riktigt vad jag skulle göra isåfall, så det återstår att se om jag kan finna någonting som får ersätta gymmet.

Trots allt är det alltför många riskfaktorer med övervikt för att jag ska vilja vara kvar i den kropp jag haft de senaste åren. Extrakilona kring midjan börjar göra sig påminda på flera sätt och riskerar att fortsätta med det – inte bara på de sätt som jag märkt av dem på senare tid. Rygg och leder har börjat säga ifrån rejält och sedan ska man inte förglömma risken för diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar som ju också medföljer övervikt.
Ofrånkomligen blir man inte heller yngre och det börjar bli allt viktigare att tänka på hur man tar hand om sig. Dit hör förstås både hur man äter och dricker men också att man faktiskt ser till att röra på sig. Oavsett vad jag tycker om att träna.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d