Projektet med den nya panelen på husets baksida är för tillfället avslutad, men det är fortfarande vissa saker som ska göras på väggen. Det ska målas, fönsterfoder, husknutar och stuprör ska upp liksom lite annat småputs. Men hela panelen är nu uppe, efter flera dagars slit – vissa dagar i stekande sol, andra dagar i isande nordanvindar.
Det tog någon dag innan vi mer oerfarna snickare kom in i tänket, men när vi väl gjorde det flöt arbetet på riktigt bra. Det har hamrats och spikats för fulla muggar, så man har nästan väntat på att grannarna ska börja klaga. Men det arbete som nu återstår kommer vara mycket mer tystlåtet och förhoppningsvis inte störa grannarna lika mycket.
Nu är kropparna slutkörda och eftersom vädret har blivit sämre, har vi tagit beslutet att inte göra mer åt väggen denna vecka. Imorgon åker vi hem och vill ha ett par dagar då vi inte gör så mycket. Lite semesterkänsla vill man trots ha när man är här ute, om än bara några få dagar.
Men det känns i kroppen att vi hållit igång under de gångna dagarna. Jag har träningsvärk i armarna och högerhanden – som hållit i hammaren – är full i sår. Så det märks att jag inte är van vid att snickra så mycket som jag gjort de senaste dagarna. Jag är inte den händige typen och har tummen mitt i handen, mer eller mindre bokstavligen. Så det är sällan jag håller i en hammare hela dagarna. Men nu börjar jag få grepp om hur man byter panel i alla fall och skulle kanske kunna ge mig på det på egen hand den dag det behövs. Det är oerhört utsatt för väder och vind här ute, så just målning och paneler brukar få åtgärdas med jämna mellanrum. En sommarstuga på ett sådant här ställe är liksom något av ett evighetsprojekt milt uttryckt. Det är alltid något som behöver fixas, snickras, målas eller på annat sätt åtgärdas.

Imorgon åker vi som sagt tillbaka till Stockholm igen för att gå på bröllopsfest på lördag. På söndag eller måndag sätter jag mig återigen i bilen för att köra tillbaka till Söderhamn och fortsätta ut i stugan för ytterligare några dagar. Jag har fått ett bra schema och har några dagar ledigt till efter avslutad semester. Så jag passar på att ta ytterligare några dagar i stugan innan det är dags att börja jobba. Min kalender är fulltecknad under slutet av juli och hela augusti, så jag vill passa på att vara här så mycket som möjligt.
Jag ska dock hålla lite koll på väderprognoserna, för lovar man uselt väder har jag det bättre i stan. De kan visserligen vara mysigt att vara här även om det regnar och är kallt, men det blir gärna lite tråkigt i längden. Och blir det alltför dåligt väder, finns förstås risken att man helt enkelt inte tar sig in till land med båten. Det ska visserligen blåsa rejält innan det är någon riktig fara att åka – och vi har gått ut i ganska så hårt väder. Men det är trots allt en större risk att gå ut i hårt väder, till exempel om man får maskinhaveri är man ganska chanslös. Man driver helt okontrollerat och har ingen möjlighet att styra båten rätt. Så jag undviker att gå ut i hårt väder om jag inte verkligen måste. Man får även ha sådant i bakhuvudet när man handlar mat ut hit. Om jag planerar mat fram till onsdag, kanske det inte går att åka in på onsdag på grund av vädret. Så man får alltid ta i lite extra vad gäller mat, så att det alltid finns något att till om man inte kan ta sig in till stan som planerat.
Men det är skönt att jag fått det schema jag fått, så att jag får några dagar till på skäret innan hektiska augusti tar vid. Då finns inte tiden att åka hit någonting, så min nästa chans blir i början av september. Jag planerar faktiskt en lite höstvistelse i början av september – då är det folktomt och lugnt här. Många har då gjort i ordning stugorna inför vintern och kommer inte ut igen förrän det blir säsong nästa gång. Vissa gånger när jag varit här i slutet på augusti eller början på september, har jag kunnat vara helt ensam på ön och det är en väldigt speciell känsla. Och det gör mig ingenting heller, vissa brukar fråga om jag inte får lappsjuka – men jag tycker bara det är avkopplande.

Till veckan ska jag ta tag i att måla den nya panelen och se hur långt jag hinner under de dagar jag är här. Målsättningen är att hinna med hela väggen och det känns inte helt orealistiskt, för så värst stor är inte väggen. Och det känns som ett ganska bra projekt under de dagarna. Jag behöver inte köra heldagar för att hinna med, utan det räcker om jag kör några få timmar per dag.
Så det är bara att hoppas att vädrets makter tillåter att jag kan komma upp och att det inte regnar för mycket så att det går att måla. Jag har tittat lite i väderapparna och det ser hyfsat lovande ut i nuläget i alla fall. Men man vet ju hur osäkra prognoserna är några dagar i förväg, så jag vet inte hur mycket jag vågar lita på dem just nu. Det viktiga är i alla fall att det inte blåser alltför mycket, sedan kan det vara lite vilket väder det vill.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: