Är det någonstans jag har ro och inspiration och skriva, så är det när jag är i stugan. Jag kan sitta vid datorn merparten av dagen och producera sida efter sida av text. Jag kan liksom ha skrivarverkstad för mig själv och få oerhört mycket gjort på skrivarfronten. Inte minst när jag är här ensam kan jag få så mycket gjort att jag imponeras av mig själv varje dag. Och det brukar märkas på besökssiffrorna på bloggen när man har tid att skriva många kvalitativa inlägg. Så är fallet även denna sommar, jag märker hur besökssiffrorna sakta stiger när jag har tid att skriva mycket. Och det är kul att se hur många hittar hit, jag hoppas ni blir kvar och kommer tillbaka! 😊
Sen har jag inge jättehöga besökssiffror ändå, utan de förblir relativt låga ändå. Men jag märker ändå att det är högre än de brukar vara när jag har möjlighet att lägga tid på bloggen – vilket är oerhört kul att se. Och det är så rogivande att sitta ute i skärgården och skriva, det är en tillvaro jag skulle kunna tänka mig att ha året om. Jag brukar tänka att den dag jag kan livnära mig på mitt skrivande, då är det just en sådan tillvaro jag ska ha. Men dit är det långt kvar – om den tiden ens kommer. Hade det gått att vara här vintertid, hade jag garanterat varit det och suttit i mörkret och kylan och skrivit en stor del av dygnet. Men med dagens förrädiska isar är det svårt att ta sig till och från ön på ett säkert sätt. Stora delar av vintersäsongen är isarna sådana att de varken bär eller brister och då är det svårt att ta sig mellan ön och fastlandet. Så den delen av året får jag sonika hålla mig iland, så enkelt är det bara.

Nu har jag i alla fall tänkt återuppta arbetet med mitt bokmanus, ett arbete som liksom legat i träda i lite över ett år nu. Jag har inte släppt manuset helt och hållet, utan går nästintill dagligen i tankar kring hur manuset ska utvecklas och vart det ska ta vägen. Jag minns var jag sist var i manuset, vilket kapitel jag senast slet med och det är också där jag ska fortsätta.
I månadsskiftet augusti/september ska jag vara en vecka ensam på skäret och då är min tanke att jag ska återuppta arbetet med boken på allvar. Då ska jag förhoppningsvis ha tillräckligt många uppslag på händelser för att kunna komma vidare i skrivandet. Kanske jag till och med redan tidigare än så känner mig redo att ta tag i manuset, men det återstår att se.
Men det känns i alla fall kul att ha ett manus på gång och faktiskt en story jag känner att jag vill berätta. Jag har till och med ett uppslag på vad jag vill att nästa bok ska handla om, men där har jag inte lika många idéer på hur jag ska brodera ut historien och exakt hur den ska byggas upp. Så det är något som tål att funderas på innan jag faktiskt tar tag i att skriva på manuset. Men det var likadant med det manus jag nu skriver på; jag hade länge en idé om vad jag vill skriva om, men hade ingen aning om hur jag ens skulle påbörja historien, vilka huvudkaraktärerna skulle vara och hur historien skulle byggas upp. Men sedan jag väl kom igång, har historien fått ett eget liv och burit mig dit den vill helt enkelt. Och det är ett sätt att skriva som är oerhört spännande.
Det är även så mycket mer givande att skriva på ett bokmanus än att “bara” ha en blogg att skriva på – även om det är nog så roligt. Men jag vill gärna ha variationen i mitt skrivande, att skriva på lite olika saker. Blogga är en sak men blir lite monotont i längden – och det hade nog blivit monotont att bara skriva på ett bokmanus också. Nu får jag liksom delarna av två världar och kan njuta av en historia som tar mig dit den själv vill – liksom en blogg där jag kan skriva av mig om olika vardagliga händelser.

Men jag kan villigt erkänna att jag sällan planerar vad ens de dagliga blogginläggen ska handla om. Inom författarvärlden pratar man ibland om “flödesskrivning”, som ungefär kan förklaras som att man skriver en text om det som faller en in. Och det är ungefär så mina blogginlägg brukar komma till världen. Jag vet vad jag vill börja skriva om, sedan tar historierna sin egen väg – och jag kommer under skrivandets gång på nya saker att skriva om och historierna får leva sina egna liv.
Likadant har det varit med mitt bokmanus, jag kom till sist på en bra början på boken och har sedan låtit historien ta sin egen väg. Och där har vi fördelen med att skriva på dator, det är så oerhört lätt att skriva en text och sedan gå tillbaka och ändra när man kommer på nya infallsvinklar och nya detaljer som man vill ha med. Det är så fantastiskt lätt att gå tillbaka och ändra allteftersom historien utvecklas och banar nya vägar.
När jag gick skrivarlinjen på Folkuniversitetet, kom vid något tillfälle diskussionsämnet upp om man föredrog att skriva för hand eller på dator. Jag var en av få som självsäkert och bestämt direkt sa att jag föredrar att skriva direkt på datorn, just för att det är så enkelt. Många föredrog att skriva för hand – vilket jag själv har svårt att förstå, men ändå respekterar. Många av mina klasskompisar var fantastiskt duktiga på att skriva och presenterade otroligt fantasifulla och livliga texter. Oavsett om de skrev för hand eller direkt på datorn. Och det var ofta jag själv fick oerhörda komplex för mina egna texter, som jag själv tyckte var oerhört mycket sämre än mina klasskompisars.

Men jag har i alla fall med tidens gång lärt mig hur man lockar besökare till bloggen, även om det inte alltid är vare sig smärtfritt eller friktionsfritt. Och jag delar gärna med mig av mina tips, även om det är ganska enkla sådana.
Börja med att välja ett webbhotell/bloggverktyg som jobbar mycket CEO/sökord och sökmotoroptimering. Plattformar som WordPress och Webnode är bra exempel på just sådana tjänster. Sen får man göra en avvägning för vilka funktioner man vill ha på sin blogg. Exempelvis Webnode har ett omständligt system för hanteringen av de kommentarer man får på sina inlägg. Något som kan förta lite av själva glädjen i att blogga.
Gör sedan en proffsig och lättnavigerad design på din blogg. Om en besökare fastnar för innehållet i ett inlägg, vill man gärna läsa mer och det är då bra att lätt kunna hitta fler inlägg. De flesta bloggverktyg har färdiga mallar man kan använda sig av, men har du lite förkunskaper går det oftast också att modifiera dessa designmallar.
Se sedan till att uppdatera din blogg regelbundet, för långa uppehåll mellan inläggen kan göra att följarna tröttnar och inte kommer tillbaka. De flesta bloggverktyg har möjligheten att fördatera inlägg, som sedan publiceras på den tid du valt. Utnyttja denna funktion om du vet att du kommer vara frånvarande från din blogg under några dagar. Spamma dock inte bloggen med inlägg “bara för att”, utan låt kvalitet gå före kvantitet. Intetsägande inlägg kommer inte göra att folk kommer tillbaka till din blogg.
Våga vara personlig och bjud på dig själv i dina inlägg. Låt dina läsare lära känna dig som ligger bakom inläggen på ett personligt plan. Häng även med i nyhetsrapporteringen och kommentera saker som händer i omvärlden, det kan skapa en närmare relation till din följare om du ger din syn på sådant som sker i samhället.
Våga även provocera! Du kommer förmodligen få vara beredd på att ta en del skit från dem som inte håller med dig, men provocerande inlägg är något som lockar läsare och får dem att vilja komma tillbaka. Så spetsa gärna till dina inlägg litegrann, för att få fram det du vill ha sagt.
Smycka din inlägg med beskrivande bilder i det ämne inlägget handlar om. Var noga med att namnge dina bilder, detta är nämligen något som sökmotorer kan snappa upp och lättare leda besökare till din blogg. Var dock noga med att bara använda bilder du har rättigheterna till, annars finns det risk för tråkigheter. Själv lägger jag bara upp bilder som jag själv har tagit liksom bilder från Adobe Stock, som har ett bra utbud på bilder som man kan köpa (finns dock även andra, liknande tjänster).
Det är rätt tråkigt, men korrekturläs dina inlägg innan de publiceras! Undvik stavfel, långa meningar och annat som kan göra inlägget svårläst. Välskrivna inlägg kommer i slutändan att locka tillbaka besökare till din blogg.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: