Säga vad man vill om att sumpa sin mobil, det är någonstans lite roligt att skaffa en ny också. Det var ett ofrivilligt köp av en telefon på cirka 15.000 kronor, men samtidigt roligt med en ny sådan att leka med. Nu har jag börjat få ordning på alla appar jag vill ha och har ställt signaler, tema och allt annat för att känna mig som hemma när jag slår igång telefonen. Den förra telefonen har jag hunnit ha ett tag och därmed vant mig vid tema och alla inställningar. Nu måste jag vänja om mig, på gott och ont. Det onda är mest att det är högst ofrivilligt – telefonen jag hade har fungerat bra och jag hade gott kunnat använda den ytterligare ett bra tag innan det vore dags att skaffa en ny. Det goda är att det trots allt är lite roligt med nya prylar, det tänker jag faktiskt inte neka till.
Nu håller jag på att titta på nytt fodral till telefonen, vilket är ett ganska behagligt nöje. Det finns trots allt ett visst utbud på fodral och skal och jag har hittat flera stycken som jag kan tänka mig. Nu gäller att gallra, sålla och hitta just det som jag kan tänka mig. Hade jag haft mer pengar, hade jag kunnat ägna ganska mycket tid åt att shoppa loss på olika mobiltillbehör, men nu får jag så lov att vara lite mer selektiv i mina inköp. Men något fodral och/eller skal behöver jag till telefonen, så att jag har lite skydd för en av de dyraste ägodelarna jag har. Själv har jag med mig telefonen i princip överallt, så det är bra med någon form av skydd för den med tanke på hur man sliter på telefonen annars.

Det är verkligen inte många gånger jag ramlat i vattnet genom årens gång. Jag är mer eller mindre uppvuxen i skärgården och har väl ramlat i vattnet ofrivilligt två till tre gånger totalt – den sista inräknad. Och jag gjorde vad jag kunde för att rädda mina kära telefon, jag dök efter den ett par gånger i det ljumma vattnet – men det var förgäves. Vattnet var alldeles för grumligt för att jag skulle ha en chans att se telefonen någonstans. Så det tog mig inte många försök innan jag gav upp och tog mig upp ur vattnet. Jag är egentligen bara glad att det var varmt i vattnet och att jag inte ådrog mig denna erfarenhet i maj eller oktober.
Vi barn har blivit uppfostrade att vara försiktiga när vi är på sjön eller i närheten av vatten. Det ska vara flytväst när man är i närheten av vatten – och allra helst när man åker båt. “Du ska ha respekt för sjön, för sjön har inte respekt för dig” brukade min mormor säga när hon tyckte att vi barn var för oförsiktiga när vi åkte båt eller hoppade på stenarna ute i vattnet. Och det där har suttit kvar i mig även nu i vuxen ålder. Jag är jätteförsiktig när jag är i närheten av vatten, jag hoppar och springer inte hur som helst när jag är på bryggan och/eller ska i och ur båten. För att inte tala om att jag ger mig ut med båten i hårt väder om det inte är absolut nödvändigt. Man kan tänka sig att man blir säkrare på att vara till sjöss när man – som jag – är utbildad sjökapten. För min del är det däremot det omvända; jag har blivit mer medveten om riskerna att vara till sjöss och har blivit försiktigare.
Men lik förbaskat händer det små olyckor här och där. Som när man faller i vattnet eller får bensinstopp ute till sjöss. Och det spelar trots allt ingen roll hur välutbildad och försiktig man är, någon gång emellanåt sker det missöden. Tappat saker i sjön har jag gjort förr, det är inte första gången. Och det brukar ofta vara just telefoner som har en tendens att trilla i vattnet. Ofta har man ju telefonen lite oförsiktigt i någon i ficka, där den gärna glider ut vid absolut fel tillfälle. Vid något tillfälle hade jag den i en bröstficka – det var tiden innan iPhones och smarta telefoner och telefonerna var små och behändiga och gick lätt ner i bröstfickan på jackan – och böjde mig fram för att förtöja båten. Vips glider telefonen ur fickan och hamnar i vattnet. Det var grunt där telefonen hamnade och jag var snabbt efter ner i vattnet och fiskade upp den. Men just den telefonen var inte vattentät och klarade inte av simturen i saltvattnet. Så det var bara att köpa ny – som denna gång.

Just nu har jag beslutsångest över vilket fodral jag ska köpa. Det är två stycken jag just nu har att välja mellan. Priset är ungefär detsamma för båda fodralen, så jag behöver inte välja det ena för att vara lite ekonomisk. Det är en femtiolapp som skiljer och jag känner inte att jag behöver räkna varenda tia för att vara ekonomisk. Å andra sidan vet jag att jag sliter ut fodral tämligen fort och kommer byta ut med jämna mellanrum – oftare än jag byter telefon. Så jag kommer kunna byta om något år och då kanske köpa det andra fodralet. 😊
Sen finns det en uppsjö tillbehör till telefonen att införskaffa, man får verkligen shoppingmani när man börjar titta runt på sajter för fodral, skal och allt annat man kan köpa till telefonen. Jag får liksom hålla mig själv i schack när jag tittar runt på dessa sajter – för jag har inte råd att köpa allt jag kanske skulle få infall att känna att jag behöver.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: