Jag har knappt tränat alls sedan i juni. Detta har blivit så av flera anledningar – alltifrån bortförklaringar till att jag faktiskt inte haft tiden att gå till gymmet. Mitt gymkort gick ut i juli och jag ville vänta tills jag påbörjat mitt nya jobb för att se vilka erbjudanden de hade i form av friskvårdsbidrag och liknande. Slutligen bestämde jag mig för att vara kvar på mitt “gamla” gym och köpte ett årskort där. Det är ju ganska mycket pengar man pratar om för att gå på gym, där jag går snackar vi drygt 4000 kronor för ett helår – vilket ju är ganska mycket för en normalinkomsttagare. Om det sedan är som för mig, där träning är ett ont måste och inget jag gör med glädje så blir det extra motigt att lägga ut så mycket pengar på ett träningskort.
Men jag vet att jag behöver hålla igång kroppen och känner också att jag mår mycket bättre när jag tränar. Jag orkar mer, mitt humör blir bättre och jag svettas mindre. Det där med att svettas har alltid varit något av ett dilemma för mig, ag har alltid svettats exceptionellt mycket – det gjorde jag redan som barn. Det gör att jag ofta går ganska tunt klädd för att inte svettas, även på vintern. I nuläget äger jag inte ens en vinterjacka, eftersom jag svetta floder i en varm jacka. Jag är så varmblodad att jag kan gå relativt lätt klädd mitt i smällkalla vintern utan att bli vare sig kall eller sjuk.
Fast just svettningarna har jag märkt att jag kan hålla lite i schack genom att träna. Ju bättre form jag är i, ju mindre svettas jag. Jag är fortfarande varmblodad och går klädd som jag alltid gjort, men svettningarna har blivit bättre.

Efter att träningen legat lite i träda under sommaren och början av hösten, har jag nu kommit igång igen på allvar. Målsättningen är minst tre pass i veckan. Hittills har jag inte riktigt kommit upp i den frekvensen, men det kommer. 😊 Dock har det gått förvånansvärt bra på träningen, långt bättre än jag hoppats på. Jag hade väntat mig att konditionen blivit sämre under träningsuppehållet och jag har faktiskt märkt att jag orkar mindre än tidigare.
Innan mitt träningsuppehåll brände jag av strax över nio kilometer på lite över en timme på bandet. När jag var på gymmet igår, blev resultatet 8,74 kilometer, vilket jag känner mig väldigt nöjd med. Konditionen har inte blivit så mycket sämre som jag befarat helt enkelt. Nu till en början är min tanke att enbart köra kondition för att komma tillbaka till samma läge jag var i innan mitt uppehåll i träningen. Sedan ska jag börja varva kondition och styrketräning. Jag har fått ordinering från mina läkare att jag behöver träna och försöka gå ner i vikt. Det är ingen nyhet att jag behöver gå ner i vikt, det svåra är att faktiskt göra det.
Vid sidan av träningen och att själv försöka tänka på vad jag stoppar i mig, så har jag faktiskt funderingar på att ta kontakt med en dietist. Det är ganska många kilon runt midjan som jag behöver bli av med – och det är inte helt lätt på egen hand. Så det kanske är en idé att faktiskt söka upp en dietist för att få lite tips på hur man ska göra. I teorin vet jag vad jag behöver göra, jag måste träna och tänka på vad jag stoppar i mig. Jag måste få mer koll på hur kalorier in och kalorier ut helt enkelt.

Till min stora nackdel är att jag har en stor svaghet för just kaloririk mat. Om jag bara fick välja en rätt att leva på resten av livet, skulle det ledigt bli hamburgare eller pizza – alla dagar i veckan. Får jag sedan skölja ner maten med en öl eller två är jag i himmelriket. Och så har det alltid varit. När jag var i 20-30-årsåldern fungerade dessutom min ämnesomsättning som den skulle och jag kunde vräka i mig skräpmat utan att det märktes på midjemåttet. Men ju äldre jag blivit, ju svårare har det varit att hålla just midjemåttet i schack med de matvanor jag haft. Så numera får jag tänka avsevärt mycket mer på vad jag äter än vad jag tidigare behövt göra. Liksom kombinera det med att träna regelbundet.

Sammanfattningen på löpbandet efter gårdagens träning

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: