Är det något som kan göra mig galen, så är det personer som på ett eller annat sätt inte sköter sitt jobb – eller för den delen kan sitt jobb. Dessa två ting behöver inte gå hand i hand men behöver heller inte utesluta varandra. Idag finns så många fantastiska hjälpmedel för många yrken i form av teknologi och jag kan inte förstå folk som vägrar att använda dessa hjälpmedel, utan istället gör ett sämre jobb. Jag tänker till exempel på hur många gånger man åkt med taxichaufförer som inte hittat till adressen man ska till, utan man har istället fått lotsa chauffören rätt. Under förutsättning att man själv hittat vill säga. Ska man hem är det ju en sak, dit hittar jag. Men det är ju inte alltid man ska till en adress man känner till, utan man kanske tar en taxi just för att man inte hittar. Någonstans tänker jag att en taxichaufför hittar – och om hen inte gör det, finns det idag bra hjälpmedel i form av GPS.
Men jag vet inte hur många gånger jag fått lotsa taxichaufförer rätt, inte minst när jag ska hem. Till Bagarmossen hittar de flesta chaufförer, jag tror aldrig jag behövt lotsa någon till just Bagarmossen. Men gatuadressen är det långt ifrån alla som hittar – så väl inne i Bagis får man ofta visa vägen. Jag har visserligen full respekt för att man inte kan kunna alla adresser i Stockholms län i huvudet, det torde vara mer eller mindre en omöjlighet. Men med dagens hjälpmedel borde inte en taxichaufför behöva be kunden om hjälp att hitta rätt. Det är lite som en kassörska som frågar kunden om priset på en vara. Jag minns till och med en läkare som frågade mig vad jag förväntade mig av honom när jag förklarat hur jag mådde. Då sa jag rent ut att det är du som är läkaren, jag är här för din hjälp.
Ungefär samma sak känner jag för en taxichaufför som inte kan vägen. Jag förutsätter att bli skjutsad från punkt A till punkt B av en taxi – hittar inte chauffören, använd då en GPS! Jag tycker inte att det är meningen att jag som passagerare ska lotsa taxin rätt – framförallt är det så att jag kanske inte hittar bättre än chauffören. De gånger det är jag som fått lotsa chauffören, blir det absolut ingen dricks för chauffören ifråga. en chaufför som däremot kör bra och direkt hittar adressen jag ska till – med eller utan GPS – kan räkna med några tior i dricks.

En annan sak jag märkt av när jag åkt taxi, är chaufförer som frågar mig som passagerare vilken väg jag tycker man ska ta. “Ska jag ta Essingeleden eller småvägarna?” är inte helt ovanlig fråga att få. Säkerligen en fråga för att passageraren inte ska kunna klaga om resan tar lång tid i slutändan. Mitt svar brukar vara att du som taxichaufför vet bättre hur trafikläget ser ut än vad jag vet. Jag har oftast ingen aning om trafikläget, medan en taxichaufför – som förmodligen kört bil i flera timmar under dagen redan – förmodligen har långt bättre koll. Så jag brukar låta chauffören ta det beslutet utan att lägga mig i. Å andra sidan klagar jag heller inte om resan tar lång tid – såvida inte chauffören kör på taxameter och inte på fast pris. Körs taxiresan på fast pris, bryr jag mig faktiskt inte om vilken väg chauffören väljer.

Jag åker ganska mycket taxi och har varit med om olika varianter av chaufförer som kanske borde ta till sig av de hjälpmedel som trots allt finns idag för att hitta rätt. Det är liksom inte förbjudet att använda GPS som taxichaufför. Oavsett yrke, är det helt okej att använda sig av de hjälpmedel som finns. Jag minns så väl när jag för några månader sedan skulle ta en taxi hem från jobbet. jag hade i appen uppgivit adressen jag ville bli upphämtad ifrån och när taxin väl var på väg, kunde jag följa den vi kartbilden i appen. Efter en stund ringde taxichauffören upp mig och meddelade att han var framme – vilket jag såg via appen att han inte var. Jag försökte förklara att han kört till fel adress och försökte förklara vilken väg han skulle ta. Jag såg via appen hur han körde iväg – men åt helt fel håll. Flera gånger sa han till mig att bara komma ut, men jag förklarade att jag stod utanför adressen jag bokat en bil till – och att han kört fel. Gång på gång försökte jag förklara vägen för honom, men det var som att han inte lyssnade. Istället fick jag svaret att “Kan inte du bara komma hit?”. Men jag försökte förklara att han var ett par kilometer bort, att jag inte betalar dyra pengar för en taxiresa för att sedan gå flera kilometer för att chauffören inte hittar.
Det hela slutade med att jag ledsnade när chauffören inte lyssnade och meddelade att jag tar pendeln istället. Då bad chauffören mig dra åt helvete – och jag slängde på luren. Givetvis kontaktade jag taxibolagets kundtjänst och framförde mitt klagomål på att taxichauffören inte hittade och dessutom bad mig dra åt helvete. Jag fick en halvdann ursäkt, men inte så mycket mer.

Jag ska inte klanka ner helt på taxichaufförer, för det är klart att det finns chaufförer som gör ett bra jobb också. Men jag åker så pass mycket taxi, att jag hinner med alla olika typer av chaufförer. Alltifrån de otrevliga som inte hittar till supertrevliga chaufförer som gör ett kanonjobb.
En annan yrkeskategori jag har mycket med att göra, är budbilschaufförer. Jag handlar en hel del på internet och får ofta varorna hemlevererade på olika sätt. Oftast funkar det hur bra som helst, även med kritiserade PostNord. När det kommer till paketleveranser, tycker jag att PostNord är en av de mer pålitliga aktörerna. Däremot har jag rykt ihop med UPS ett stort antal gånger när de ska ha levererat paket till mig. Det har hänt ett stort antal gånger att de lovat leverera ett paket och sedan bara skickat ett sms att de inte kunnat nå mig, utan att jag får hämta paketet hos ett ombud istället. Och då lämnar man inte paketet till det ombud som ligger närmast – i Skarpnäck – utan till ett ombud i Enskede, dit det ä tio minuter med buss. Detta har inte bara hänt enstaka gånger, utan är mer regel än undantag. Jag har kontakta UPS flera gånger och klagat på vad som händer, men någon bättring tycks inte vara i sikte. Detta hände senast idag, då man lovat leverera ett paket. Nu måste jag ta mig till Enskede istället för att hämta mitt paket och jag är glad att det inte är särskilt tung den här gången.
Men jag stör mig på att en chaufför påstår att man sökt mig när man uppenbarligen inte har gjort det. Om man till exempel inte hinner leverera ett paket, då är det bättre att meddela det och erbjuda sig att köra ut paketet en annan dag. Men det gör man inte, utan istället kommer man med någon konstig lögn om att man ska ha sökt mig. Så fruktansvärt dåligt och irriterande.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: