Igår gjorde jag mitt första arbetspass på deltid. Det kändes väldigt ovant att vara tillbaka på jobbet igen, men på det stora hela ändå positivt. Jag har gått hemma så länge nu utan att göra något om dagarna, så det känns faktiskt skönt att börja fylla tiden med något meningsfullt igen. Jag jobbar visserligen bara tre timmar per arbetspass, men det känns som en bra början efter att ha varit sjukskriven så länge. Jag jobbar mellan 19:00 och 22:00 enligt det rullande schema jag har på jobbet och det gör att jag ändå är hemma i mänsklig tid på kvällarna och kan ta mig upp i hyfsad tid på morgnarna.
Jag har varit långtidssjukriven förr och det har alltid känts skönt att komma tillbaka till jobbet efter en längre frånvaro. Man klagar mycket på sitt jobb emellanåt, men någonstans är det ändå så att det är skönt att fylla dagarna med något meningsfullt. Jag tror man behöver ett arbete mer än bara för inkomsten, det är viktigt att fylla sin tid med något som känns meningsfullt och känna att man fyller en plats i samhällsmaskineriet.

Jag har faktiskt sett fram emot att börja jobba igen, att återigen börja ha tider att passa och framförallt att inte bara gå hemma hela dagarna. Det passar bra med att börja jobba deltid och jobba några timmar per pass istället för att återgå direkt till de tolvtimmarspass vi har i normala fall. Det hade nog varit tufft att återgå till heltid på en gång, frågan är om jag pallat det direkt. Och att jobba deltid över sommaren känns nästan lite lyxigt, jag kommer ha tid till väldigt mycket annat än att jobba under sommaren – givetvis i den mån jag orkar.
Lite ironiskt jobbar jag bara den här veckan, sedan går jag på semester och kommer vara borta från jobbet i fyra veckor. Så det blir mjukstart i flera bemärkelser efter sjukskrivningen. Eftersom jag haft schemalagd ledighet fram till igår, föll det sig så den här gången – och jag tänker inte direkt klaga. Det kan trots allt vara bra att prova sig fram litegrann och på så vis känna sig fram litegrann. Nu testar jag att jobba deltid några dagar och ser hur det går, sedan blir det semester med tid i sommarstugan och sedan återgår jag till att jobba deltid igen efter semestern.

Vi har inte gjort särskilt högtflygande planer inför semestern, utan tar det lite som det kommer. Större delen av tiden kommer vi spendera i sommarstugan, men en vecka krockar det eftersom vi är flera hushåll som delar på stugan. Så då blir vi nog hemma i Stockholm och gör lite dagsutflykter åt olika håll. Vi har – som vi brukar göra varje sommar – bokat en sommarbil och kommer ha bil under semestern, vilket är väldigt skönt. Det gör också att vi kan bege oss ut lite impulsivt på olika dagsutflykter beroende på vad vädret tillåter.
Och vi är nöjda med att vara kvar i Sverige under sommaren. Det är trots allt den vackraste tiden här hemma och det känns dumt att då åka utomlands. Utlandsresorna tar vi hellre under den mörka och kalla delen av året för att förlänga sommaren litegrann.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d