Jag funderar ibland på vad man skulle välja bort av bohaget om man skulle vara tvungen. Vilka inköp är det man verkligen inte ångrar att man har gjort? Jag har kommit fram till att det finns mycket jag skulle välja bort om det krisade, men jag vet också att finns inköp jag verkligen inte ångrat även om det i slutändan varit dyra sådana. Det jag skulle ha svårast att avstå är nog tvättmaskinen; det är så otroligt skönt att slippa springa till tvättstugan i tid och otid när man behöver tvätta. Vi har en kombinerad tvättmaskin och torktumlare, vilket är det bästa köp jag någonsin har gjort. Ofta kör vi igång en maskin tvätt på kvällen – och när man kommer upp på morgonen är tvätten ren och torr. Man behöver inte ens flytta över tvätten till torktumlaren. Jag längtar verkligen inte efter tillvaron att boka tvättid och sedan tillbringa några timmar i tvättstugan för att få ren tvätt.
Skulle jag tvingas välja mellan tvätt- och diskmaskinen, skulle jag alla dagar i veckan välja att behålla tvättmaskinen. Sen ska tilläggas att diskmaskinen ledigt hamnar på en andraplats när det gäller vilka inköp jag ångrar allra minst. Jag minns så väl första diskmaskinen jag hade för dryga 20 år sedan. Den förde ett groteskt oväsen när den gick och drog stora mängder el. Jag har alltid betalat elräkningen månadsvis – och den gick med flera hundra i månaden sedan jag skaffade diskmaskinen.
Den diskmaskin vi har idag går tyst som bara den och det har inte märkts någon större skillnad på elräkningen sedan vi skaffade den. Och då kör vi den i princip dagligen. Det är en liten bänkdiskmaskin, som passar perfekt när man bara är två personer i hushållet. Däremot blir den snabbt full när vi har gäster – och då körs den ledigt två till tre gånger under en middagsbjudning. Men utan att vi har skyhöga elräkningar.

Så de bästa köp jag gjort är nog just tvätt- och diskmaskinen och jag skulle ha väldigt svårt att välja bort någon av dem, även om det verkligen knep. Det finns många andra saker i hushållet som skulle ryka först i så fall. Dessa maskiner känns ibland som mina allra bästa vänner och underlättar vardagen så otroligt mycket att det skulle vara svårt att klara sig utan dem. Sen inser jag att det är en vanesak, många klarar sig utomordentligt bra utan vare sig disk- eller tvättmaskin utan löser vardagen i alla fall. Men har man väl vant sig vid bekvämligheten, är det svårt att se en tillvaro utan dessa maskiner. Så är det åtminstone för min del, det är så bekvämt att ställa in disken i maskinen och låta den bli ren efter någon timmes körning. Det är så bekvämt att slippa tillvaron att boka tvättid som ska passa in med den övriga vardagen och sedan tillbringa timmar med att beta av tvätt. Istället kör vi en maskin då och då allteftersom det behövs.
Och är det något som skapar konflikter i ett gemensamt boende, så är det tillvaron i tvättstugan. När det privata flyttar ut till ett gemensamt utrymme, där alla har olika syn på ordning och reda är det som upplagt för konflikter – det är min bestämda uppfattning. Jag själv har flertalet gånger kommit på kant med annars skötsamma grannar kring just saker som hänt i tvättstugan.
Jag minns så väl en gång jag bokat tvättstugan (detta var innan jag skaffade egen tvättmaskin förstås) och den som bokat tvättiden innan mig inte var riktigt klar med sin tvätt. Hon frågade i vänlig ton om hon kunde nyttja torktumlaren en stund till så att tvätten hann bli torr. Eftersom det skulle ta någon timme innan jag själv behövde torktumlaren, sa jag att det var okej att hon gjorde det fram tills jag behövde lägga in min första omgång tvätt i torktumlaren om någon timme.
När jag kom ner en dryg timme senare, var hennes tvätt fortfarande inte torr och hon frågade om hon kunde använda torktumlaren ytterligare en stund. Jag svarar då att det är min tvättid nu och att jag faktiskt behöver torktumlaren. Detta ledde till att kvinnan fick ett redigt raseriutbrott och började kasta saker omkring sig i tvättstugan. Efter en stund lämnar hon tvättstugan i stort vredesmod med sin halvtorra tvätt under armen.
Några veckor senare har jag tvättid igen, detta var i december strax innan nyår. I tvättstugan går det att boka två vanliga tvättmaskiner med tillhörande torktumlare eller en grovtvättmaskin med tillhörande torkskåp. Det hände alltså ibland att man var två personer som nyttjade tvättstugan samtidigt. Jag lägger in min tvättmaskinerna och kör igång dem. Efter någon timmer går jag ner för att lägga över tvätten i torktumlaren. Då är det någon som bokat grovtvättmaskinen som är igång, vilket jag inte reflekterade särskilt mycket över. Det var ju så det funkade i tvättstugan. Jag lade min tvätt i torktumlaren och går sedan upp i lägenheten igen. Strax innan min tvättid var slut, gick jag ner i tvättstugan för att hämta min tvätt. Då hade den andra person som bokat grovtvättmaskinen – och alltså inte hade “rätt” att nyttja torktumlaren – plockat ut min fortfarande våta tvätt och istället lagt in sin egen tvätt i torktumlaren. Jag lackar naturligtvis ut och blir riktigt irriterad, eftersom det var jag som bokat torktumlaren. Jag skriver en arg lapp som jag lämnar i tvättstugan, med den ordagranna texten “ge fan i folks tvätt”. Sedan plockade jag ut den andre personens tvätt och hällde ut den i snön på marken utanför tvättstugan.
Kanske överreagerade jag, vad vet jag? Men jag blev riktigt irriterad på att folk inte kunde lämna min tvätt ifred. Och jag tror det är samma person som fick ett raseriutbrott när hon inte fick nyttja torktumlaren under min tvättid och kastade saker omkring sig. Det grundar jag på att jag kände igen några av klädesplaggen jag slängde ut i snön.
Och tro mig, det skapas många konflikter kring tvättstugor och tvättider. När jag jobbade på polisens ledningscentral, var det inte helt ovanligt med samtal om bråk som uppstått i tvättstugor. Och allt sådant slipper jag nu, när jag har egen tvättmaskin – och det är så skönt. Jag slipper inte bara passa tvättider, utan slipper även de konflikter som ibland uppstår kring tvättstugor och dess tvättider.

Sen märker man verkligen hur tekniken går framåt, även när det kommer till vitvaror och hushållsmaskiner. Jag tänker inte bara på diskmaskinen vi har idag kontra den jag hade för dryga 20 år sedan. Diskmaskinen idag går tyst, är elsnål och otroligt effektiv, det är ytterst sällan disken av någon anledning inte blir helt ren. För den gamla diskmaskinen var man ofta tvungen att fördiska disken innan man ställde in den, vilket förtog en hel del av fördelarna med att ha en diskmaskin.
När vi flyttade in i den nuvarande lägenheten för några månader sedan, hade hyresvärden satt in nya vitvaror i form av kyl, frys, spis och köksfläkt. Och det märks en enorm skillnad i funktionalitet jämfört med vitvarorna i den gamla lägenheten – trots att det även där var rätt nya vitvaror, som bara var några få år gamla. Jag märker det inte minst när det kommer till att kyla ner öl på helgerna. Här går det att ställa in öl tidigt på eftermiddagen, så är de kalla bara några timmar senare när det är dags att ta fram första ölen. Så snabbt gick inte i kylen i förra lägenheten, där man oftast fick lägga in ölen kvällen innan för att en skulle hinna bli kall.
Så tekniken går absolut framåt och det finns garanterat både disk- och tvättmaskiner som är effektivare än de maskiner vi har och som börjat få några år på nacken. Men ska man tänka både ekonomiskt och miljömässigt, är det inte hållbart att byta ut fullt fungerande hushållsmaskiner bara för att finns modernare apparater på marknaden. Så de maskiner vi har får hänga med tills de inte funkar längre, sen blir det till att köpa nytt i det läget. 😊

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: