Ska man se något gott i att gå hemma, så är det förstås att man har tid till saker som man inte skulle ha tid till annars. Min största glädje är att jag kunnat se Sveriges samtliga matcher i hockey-VM, något som jag förmodligen inte kunnat om jag arbetat. Kvällsmatcherna hade jag förmodligen kunnat se – åtminstone merparten av dem – men de matcher som sänts dagtid hade jag garanterat missat vissa av. Nu har jag verkligen haft tid att följa VM, vilket varit en av ljusglimtarna under sjukskrivningen. Vissa dagar är det svårt att få tiden att gå, det ska jag villigt erkänna, och då är det roligt om det faktiskt sänds en hockeymatch man kan se. Jag är inte så stort hockey-fan att jag följer alla matcher i VM, utan jag ser bara Sveriges matcher. Hade jag haft det intresset, hade jag förmodligen haft fullt upp sedan VM drog igång för ett litet tag sedan. Men jag är rätt nöjd med att följa Sveriges matcher och passar på att se alla matcher när jag nu faktiskt har möjligheten.
Jag var till en början lite skeptisk till att skaffa ett större kanalutbud och vi har under ganska många år klarat oss med bara SVT och TV4. Men för några månader sedan tog vi beslutet att utöka vårat kanalpaket och nu till VM var det tur, eftersom hockeyn inte sänds i SVT i år. SVT brukar ofta sända hockey-VM, men inte varje år och det är förmodligen en kostnadsfråga kan jag tänka mig. Det är dock störande med alla reklamavbrott som kommer i tid och otid, vilket är den stora nackdelen så fort man lämnar skattefinansierade kanaler.

Jag ska inte sticka under stol med att börjar bli en viss tristess över att gå hemma vid det här laget. Jag vet att jag för inte så länge sedan skrev att jag gärna kunde gå hemma på heltid bara ekonomin tillät det hela. Och det står jag fortfarande fast vid, bara jag inte har de begränsningar som en sjukskrivning innebär. Jag vågar inte göra särskilt mycket utöver att gå hemma och utföra vissa vardagsärenden, allt för att inte få problem med Försäkringskassan och riskera att bli återbetalningsskyldig av de pengar som betalats ut.
Men jag skulle mycket väl kunna tänka mig en tillvaro där jag kan leva på att skriva och samtidigt dryga ut ekonomin med en och annan filminspelning. Det vore verkligen en lyxig tillvaro, även om jag vet att det i dagsläget är orealistiskt.
Vissa dagar har jag mer inspiration än andra att ägna mig åt mitt skrivande och då känns tillvaron ändå rätt okej, för då kan jag få tiden att gå. Andra dagar tryter inspirationen och då känns tillvaron inte fullt lika lustfylld. Vissa dagar känns det som att man mest vankar av och an i lägenheten och inte gör ett smack. Vissa vardagsärenden kan jag absolut utföra, men det är inte varje dag man faktiskt har något sådant att göra.
Så många dagar lämnar jag knappt lägenheten och det har så smått börjat leda till att jag snart klättrar efter väggarna. Det känns som att jag vill ha min frihet tillbaka att göra det jag vill utan att vara rädd för Försäkringskassan.

Så jag försöker se ljusglimtarna i att gå hemma. Ljusglimtar som att jag ändå kunnat följa hockey-VM, som att jag faktiskt har tid att skriva, att jag har tid att lägga tid på bloggen och så vidare. Skulle jag inte kunna se de ljusglimtarna, skulle jag förmodligen gå under här hemma och inte veta vad jag skulle ta mig till. Jag är i princip alltid den som försöker se tillvaron från den ljusa sidan och det har nog gjort att jag lyckats överleva dessa knappa sex månader som sjukskriven.
Sen har jag ju haft orken att trots allt hålla igång på ett sätt man kanske inte alltid orkar som sjukskriven. Hade jag varit sängliggande hela tiden, hade det varit något helt annat – då hade jag helt enkelt inte stått ut. Jag har ändå orkat åka till stan ibland, jag har orkat gå och träna på regelbunden basis och kunnat skriva en hel del. Och det är jag glad för, vad skulle jag annars lägga tiden på?
När jag blev sjuk första gången för åtta år sedan, då var jag mer eller mindre sängliggande och orkade inte alls med att göra saker på samma vis som jag orkar nu. Som tur var, gick jag inte hemma särskilt länge utan att ha något att göra. Efter tre veckors sjukskrivning, skrevs jag in på Karolinska för operation. Efter tio dagar på sjukhus förflyttades jag till en rehabklinik där jag bodde på heltid under tre veckor för att rehabiliteras efter operationen. Sedan jag fick börja bo hemma igen, åkte jag varje dag till rehabkliniken för fortsatt träning. Så jag fick direkt inte tråkigt, utan hade saker att göra i princip hela tiden.
Den här gången har jag ingen rehabilitering att gå till, utan går bara hemma hela dagarna. Och det börjar bli kännbart vid det här laget – även om det är skönt på vissa sätt. Det är skönt att få sova på morgnarna och inte ha så värst många tider att passa till exempel.

Jag är naturligtvis nyfiken på vad läkaren har att säga imorgon när jag ska dit på återbesök. Kommer jag blir fortsatt sjukskriven, eller är det dags att börja jobba igen i och med kommande månadsskifte? Och framförallt är jag nyfiken på om cellförändringarna är borta, eller om de finns kvar. Det är lite ångestfyllt på något vis, men ska samtidigt bli skönt att faktiskt få det hela överstökat. Nu har jag väntat länge på det här läkarbesöket och på något vis ska det bli skönt att få det hela överstökat. Det låter kanske krasst på något vis, men det är lite så det känns. Rycka av plåstret och få besked om vad magnetröntgen i slutändan har visat. Och om nu cellförändringarna är kvar, vilken typ av behandling kommer då bli aktuell? Kommer det bli en ny strålbehandling, eller kommer man ta till cellgifter?
Jaja, imorgon vet jag. Imorgon vid den här tiden är plåstret borta och jag vet om jag kommer jobba som planerat i sommar, eller om jag kommer vara fortsatt sjukskriven med eventuella behandlingar.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: