Som nattarbetare får man ta till vissa knep för att få tillvaro och sömn att fungera – och det är inte en helt enkel ekvation alla gånger. Man märker att det sliter på kroppen att jobba natt och vända och vrida på dygnet fram och tillbaka hela tiden. Jag vet att vissa av mina kolleger inte vrider tillbaka dygnet när det är lediga, utan fortsätter vara vakna nattetid och sova på dagarna. Men jag skulle tycka det vore tråkigt med en sådan livsstil, vad osocial man skulle bli! Det skulle kännas konstigt att även som ledig sova bort hela dagarna. och komma upp lagom tills folk börjar göra sig redo för sängen. Det är tillräckligt att ha en sådan tillvaro när jag jobbar.
Jag vrider alltid tillbaka dygnet när jag gått av sista nattpasset och har sedan en normal dygnsrytm under mina fripass. Sedan vrider jag tillbaka till att vara vaken nattetid när det är dags att börja jobba igen. Så ja, det är ett väldigt vridande och vändande på dygnet – men det är ju så det är när man jobbar natt och inte vill vara vaken nattetid konstant.

Kvällen innan jag ska börja jobba är det dags att vrida på dygnet till att vara vaken nattetid. Då sitter jag uppe så länge jag bara orkar, ofta en väldigt stor del av natten. För det mesta kryper jag i säng först framåt tre, fyra och ibland senare än så beroende på vad jag gör och hur trött jag är. Sedan ser jag till att sova så länge om möjligt, och oftast blir det till ganska långt in på dagen. Har jag tur, lyckas jag sova till två-, tretiden och har sedan lite mindre problem att hålla mig vaken första natten på jobbet.
När jag sedan gått av sista nattpasset för vändan, då sover jag oftast inte mer än fem till sex timmar och stiger upp mitt på dagen. Javisst, jag är väldigt trött efter sista natten det måste jag erkänna. Man gör inte många knop efter att ha jobbat fyra till fem nätter – som jag oftast gör åt gången enligt mitt schema.

Till hösten kommer det dock bli lite annat, när jag byter jobb. Idag jobbar jag fyra till fem nätter åt gången och ledig fyra eller fem dagar däremellan. Det har sina fördelar att jobba på det viset, men det finns förstås också nackdelar. De dagar jag jobbar hinner och orkar jag oftast inte göra så mycket, utan tiden går åt till att jobba, äta, sova och sköta sin hygien. Så varje gång jag jobbar, går det fyra till fem dygn då jag inte har möjlighet till särskilt mycket fritid – medan jag har desto mer fritid mellan vändorna av arbete.
Exakt hur schemat ser ut på Trafikverket, har jag inte riktigt koll på. Men jag jobbar inte fyra fem dagar åt gången, utan har färre arbetspass i rad de gånger jag jobbar. Å andra sidan har jag heller inte lika många schemaenliga långledigheter. Allt är på gott och ont, men för mig är huvudsaken att jag får fortsätta jobba skift i någon utsträckning. Nu kommer jag även jobba dagpass, till skillnad från mitt nuvarande schema när jag bara jobbar natt. Jag är väl inte jätteroad över att börja jobba vid sjutiden vissa morgnar eftersom jag inte är så mycket till morgonmänniska. Men jag får ta det onda med det goda, på det stora hela känns det oerhört positivt att byta jobb. Och jag kommer dessutom gå upp lite i lön, vilket givetvis inte gör särskilt ont.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: