Så är det mitten av oktober och det känns som att julförberedelserna i är full gång. I butikerna kan man redan köpa julmust och jag har beställt julkort för både företagets och privat räkning. Jag brukar skicka ganska många julkort varje år, så det är lika bra att vara ute i god tid. Dessutom passade jag på nu, när tryckeriet jag brukar anlita hade extrapriser på just julkort och kuvert. Totalt brukar jag skicka knappt 300 julkort varje år (majoriteten för företagets räkning), så det finns pengar att spara om man nyttjar extrapriser och reor. Det var lite roligt att se hur många hundralappar jag sparade i slutändan när jag beställde julkort och kuvert, slutnotan blev bara några hundralappar så är det inte mycket att diskutera.
Jag är något av en julfanatiker, det måste jag erkänna och jag är som ett litet barn när julafton närmar sig. Det är verkligen något speciellt när julskyltningen sakta börjar komma igång i oktober/november och jag håller stenhårt på traditionerna kring denna högtid. Det ska vara adventssaker framme från första december och sedan kläs granen dagarna innan jul. Redan i november börjar jag titta på julklappar och det blir ingen riktig jul utan dopp i grytan, skinka, sill och tomte.

Så det är kanske inte så konstigt att jag påbörjar julförberedelserna redan i mitten på oktober, drygt två månader innan julen är här. I ärlighetens namn började jag designa julkorten redan i september, men inväntade bättre priser hos tryckeriet innan jag faktiskt gjorde en beställning.
Nu ska pusslet läggas om var själva julen ska firas, vad som passar alla i familjen. Just nu pekar mycket på att vi firar hemma hos oss och resten av familjen kommer hit. Det blir i så fall första gången jag firar jul i mitt hem sedan jag flyttade hemifrån 1997. Hittills har julen alltid firats hos någon annan, så det ska bli kul att faktiskt vara hemma en hel julhelg. Än så länge vet jag inte exakt hur många vi blir, men det ska bli spännande att se hur vi ska få plats allihop. Som mest kan vi bli 13 personer och ska försöka duka upp för julbord åt så många personer. Men med lite god vilja ska det gå, vi har trots allt 84 kvadrat att spela på. Vi har två stora matbord och massor med stolar, så resurserna finns om man säger så.
Vi brukar köra lite knytkalas när det kommer till mat och dryck, det blir ett för stort lass att dra för ett hushåll att ordna med mat och dryck för så många personer. Så det blir väl samma sak i år misstänker jag, det skulle bli jobbigt att ordna med allt för upp till 13 personer – inklusive allt annat utöver mat och dryck. Men det ska bli kul med familjen på plats under julhelgen. Numera är ju merparten av familjen samlad i Stockholm, så de flesta har inte särskilt långt att åka för att komma hit. De flesta behöver inte sängplats heller, utan har egen lägenhet att åka hem till på kvällen när julfirandet är över.

Vi är en hyfsat normalstor familj, men det är ändå ett antal personer det ska synkroniseras med för att få julfirandet att “fungera” varje år. Oavsett vem vi firar hos, är det alltid någon eller några som har en bit att åka och behöver någonstans att sova minst en natt. Det ska ordnas med mat och julklappar till ett stort antal personer, sängplatser åt somliga och vissa ska ordna med resor ett antal mil för att ta sig till julfirandet. Så ofta behövs planering i god tid för att allt ska fungera.
Men jag kan tycka att sådant så här är roligt, det är ett roligt pussel att lägga för att allt ska fungera. För några år sedan hade jag nog inte uppskattat det, men numera tycker jag det är roligt att ordna stora sammankomster och planera för middagar eller fester. Så jag sätter gärna tänderna i att ordna ett så bra julfirande som möjligt för familjen.
Nu ser jag fram emot julskyltning, julmat och advent. Om sex veckor är det dags för adventspyntning och därefter tar advents- och jultraditionerna vid. Vi har vissa egna jultraditioner varje år under december för att hålla julstämningen uppe. Varje år går vi ut och äter julbord någon gång under december, sen är det Skansens julmarknad och NK:s julskyltning som ska avverkas. Det exakta upplägget i år är inte riktigt klart, men det börjar snart bli dags att boka årets julbord för att man ska vara säker på att få en plats på någon bra restaurang. Vissa år har vi köpt paket på Hasselbacken, med hotellövernattning, julbord och hotellfrukost. Det brukar vara ett bra avbräck i julruschen att komma iväg något dygn. I år har priserna gått upp, så vi får se om vi faktiskt kostar på oss ett sådant paket.

I år har jag turen att vara ledig över julhelgen, vilket inte alltid är självklart när man jobbar skift. Jag går av morgonen den 23/12 och är sedan ledig över julhelgen, men jobbar istället nyårsnatten. Det är priset man får betala när man jobbar som jag gör – och är väl nackdelen med med att jobba skift. Att jobba lördag/söndag gör mig inte särskilt mycket, men storhelgerna är inte fullt lika roliga att gå till jobbet. Men jag tycker ändå att fördelarna överväger nackdelarna när det kommer till att jobba skift. Jag har svårt att se mig själv jobba kontorstider igen, jag har provat det och trivdes inte alls med det upplägget. Då ska det isåfall vara en arbetsplats där man har stort inflytande över sina arbetstider och sitt arbete så att man själv kan lägga upp sitt arbete och delvis när man arbetar.
Samtidigt är givetvis fördelen med kontorstider att man alltid är ledig alla storhelger, det tänker jag inte neka till. Men det är också den enda fördelen jag kan se, fördelen med skiftgång är alla långledigheter man får till exempel. Själv har jag fler lediga dagar per månad än någon som jobbar kontorstider. Visserligen jobbar jag intensivt när jag väl jobbar, men har väldigt mycket ledighet däremellan.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: