Idag kom så antagningsbeskedet till högskola och universitet, inte bara till mig utan till alla som sökt högre utbildning till hösten. Jag har lite på vinst och förlust sökt två språkkurser, en i ryska och en i estniska. Att jag sökt estniska beror på att min morfar kom därifrån och jag länge funderat på att lära mig språket eftersom jag dessutom är estnisk medborgare. Ryska läste jag på gymnasiet och har länge funderat på att återuppta det språket. Jag minns inte särskilt mycket efter de två år jag läste ryska på gymnasiet, men litegrann finns någonstans i bakhuvudet.
Så det föll sig naturligt att söka bägge kurserna när jag nu bestämt mig för att ta tag i att läsa något av språken på universitetsnivå. Innerst inne hade jag nog inte räknat med att komma in på båda kurserna, utan utgick ifrån att jag skulle komma in på bara den ena.

Det gick dock bättre än jag trodde och jag har blivit antagen till båda kurserna. Jag kommer dock varken ha tid eller ork att gå två kurser parallellt som jag jobbar heltid, vilket är tanken att jag ska göra. Så jag får helt enkelt ta ett beslut vilken kurs jag ska välja att gå. Det lutar åt jag väljer att läsa ryska, men jag har inte bestämt mig till 100 % än.
Det kommer bli en utmaning att plugga samtidigt som jag jobbar heltid, men jag tror att jag kommer få det att gå ihop både tids- och energimässigt. Jag har ett schema som möjliggör att jag kan plugga mellan mina arbetspass liksom delta vid de webbaserade träffar som ingår i utbildningen. Det är just på grund av det schema jag har, som jag valt att faktiskt söka utbildningar till hösten. Jag har läst på lite om kurserna och det finns fortsättningskurser i båda språken om man känner för att fortsätta läsa språket ifråga efter denna första kurs. I ryska finns möjligheten till en kandidatexamen i språket, vilket ju känns ganska lockande. Men då vill det till att man känner att det funkar med både jobb och studier och att jag tycker att jag orkar. Så denna första termin får bli något av en testperiod för att se att man får det att fungera, sedan tar jag ställning till om jag söker fortsättningskurserna till våren respektive nästa höst. Det är först till hösten jag behöver ta det beslutet, eftersom ansökningstiden går ut först i november. Då har jag hunnit prova på lite och känna efter hur det funkar att plugga på halvfart samtidigt som jag jobbar heltid.

Det känns i alla fall som en stor förmån att ha ett jobb som möjliggör att jag kan plugga samtidigt – det är långt ifrån alla arbeten som ger den möjligheten. Hade jag haft kontorstider hade det förmodligen inte varit möjligt överhuvudtaget. Jag som tycker om att plugga tar gärna alla möjligheter som ges att lära mig nya saker och gå nya kurser. På mitt CV har jag en lång rad kurser att stoltsera med, förmodligen fler än vad många har. En kandidatexamen i ryska skulle det inte kännas helt fel att kunna lägga till på CV:n, så målsättningen kommer faktiskt vara just en sådan examen.
Jag ser i alla fall fram väldigt mycket emot att börja plugga igen, oavsett vilket språk jag väljer att läsa. Det ska bli oerhört spännande att lära sig något nytt!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d