Jag har bloggat i ganska många år vid det här laget och har genom åren lärt mig olika “knep” för att sprida det jag skriver om. Det har egentligen så mycket med att göra att jag jagar läsare, utan just att “få ut” det jag skriver om, att det kan hjälpa andra människor på olika sätt. Jag kommer ofta i kontakt med andra människor genom min blogg, andra människor som är i samma sits som jag i olika sammanhang.
Ett bra exempel är ett inlägg jag skrev häromdagen, som handlade om att jag varit anlitad som statist för en filminspelning men blivit avbokad med kort varsel. Min poäng i inlägget var att jag ansåg att jag borde ha betalt ändå, eftersom jag blev avbokad med bara 12 timmars varsel. Jag spred inlägget i olika grupper på bland annat Facebook för att nå ut till så många som möjligt med vad som hänt. På något sätt ville jag varna för det som hänt, att det finns oseriösa produktionsbolag som utnyttjar oss statister.
Och jag fick reaktioner från andra statister i samma sits, statister som också blivit utnyttjade på olika sätt. Det fällde även några som råkat ut för samma produktionsbolag som jag, som blivit utnyttjade i samma produktion och kanske inte skulle få betalt trots att de blivit uppbokade för medverkan.

Och så har jag ofta gjort när jag bloggat, spridit mitt inlägg i exempelvis olika facebookgrupper för att nå ut till så många som möjligt. Som sagt, inte för att jaga läsare utan för att jag helt enkelt vill nå ut till så många som möjligt och kanske kunna stötta/hjälpa/supporta någon här och där. Men det lustiga är att jag någon gång här och där får “varningar” om uteslutning liksom olika kommentarer från gruppernas administratörer att det inte är okej att sprida blogginlägg i grupperna.
Och det är något jag har lite svårt att förstå. Så länge man håller sig till gruppens ämne och innehåll kan jag liksom inte förstå att det inte är okej att länka till en blogg. Jag kan förstå när det blir någon som spammar en grupp med blogginlägg, då det är uppenbart att man bara jagar läsare – men när det är enstaka blogginlägg kan jag inte köpa att man inte ska kunna länka. Likaväl som att man länkar till en tidningsartikel eller liknande, vad är liksom problemet?

Det är visserligen inte ofta detta händer, men någon gång här och där händer det. Och varje gång blir jag lika förvånad. För det är verkligen inte en fråga om att jag spammar grupper med mina blogginlägg, utan det är någon gång här och där som jag lägger upp en länk. Om man bortser från grupper som är avsedda för att man ska länka sin blogg. Så nej, jag länkar inte i olika grupper för att ragga läsare, utan för att innehållet i ett visst inlägg kanske är av intresse för medlemmarna i gruppen. Ingenting annat.
Så jag själv efterlyser lite mer tillmötesgående gentemot oss bloggare, lite mer förståelse för att man kanske ibland länkar till sin blogg för att innehållet kan vara av intresse för andra. Framförallt vill man som bloggare inte ha otrevliga meddelanden från gruppadministratörer för att man länkat sin blogg. Be i så fall snällt om att inte länka till en blogg, hänvisa sakligt till de regler som råder i gruppen – och sedan är saken ur världen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: