Jag brukar tycka att jag är ganska foglig när det kommer till banarbeten inom kollektivtrafiken och tågtrafiken. Det känns trots allt rätt givet att banorna ibland måste underhållas och att detta medför trafikförändringar i någon utsträckning.

På det stora hela fungerar tunnelbanan väldigt bra, men i synnerhet sommartid vill SL utföra banunderhåll och då blir det ibland desto stökigare. Men för det allra mesta löser man det hela relativt bra. För ett antal år sedan stängde man all trafik mellan Gullmarsplan och Skarpnäck under några sommarveckor för att utföra spårarbeten. Men man satte in ordentligt med bussar och det fungerade ändå helt acceptabelt. En annan sommar hade man 20-minuterstrafik (mot normala 10-minuterstrafik) mellan Skarpnäck och Gullmarsplan, där man sedan fick byta tåg in mot stan. Vilket också fungerade acceptabelt, framförallt med tanke på att det var under ganska få veckor.

Men denna sommar har SL – milt uttryckt – skitit i det blå skåpet. Och det å det grövsta. Återigen är det banarbeten och renovering av plattformar längs Gröna linjen. Jag ifrågasätter inte att man utför arbeten, men att lösningen är det bästa man kan komma med köper jag faktiskt inte.

I normala fall tar en resa med tunnelbanan 17 minuter från Bagarmossen till T-centralen och tågen går var tionde minut merparten av trafikdygnet. Nu går det ett tåg var tjugonde minut som tätast. De tågen tar mig till Skärmarbrink, där jag måste byta plattform för att åka en station till Gullmarsplan. Där måste jag återigen byta plattform för att ta nästa tåg in mot stan. Detta gör att resan Bagarmossen – Skanstull, som normalt tar ganska exakt 10 minuter nu i värsta fall tar 40 minuter. Min restid till jobbet i Solna har i det närmsta fördubblats från lite över en halvtimme till runt en timme.

Och då har ändå inte alla avstängningar trätt i kraft än. Snart kommer det även vara banarbete mellan Slussen och Gamla stan, vilket kommer leda till att jag i Slussen måste byta till röda linjen för att fortsätta in mot stan.

Det går säkert att hävda att jag gjort att aktivt val att inte skaffa bil utan istället förlita mig på kollektivtrafiken. Men i detta fall är sådana argument irrelevanta.

För så som jag ser det, köper jag en tjänst av SL när jag köper mitt månadskort. En tjänst som innebär att tunnelbanan ska gå var tionde minut och ta mig på en viss tid in till stan. Men nu får jag inte den tjänst som jag anser mig betala för – och det är just där som skon klämmer. Det är liksom inte okej att dra ner på den service som vi resenärer och skattebetalar betalar för utan och komma med ett hållbart alternativ. Som att åtminstone sätta in bussar som kan täcka upp för den uteblivna tunnelbanetrafiken.

Det märks att den här lösningen är något som kommer från personer som vanliga fall är bilburna! I dagens läge med klimatförändringar och prat om att samåka, ha miljötänk och så vidare anser jag att vi kollektivtrafikresenärer borde hyllas eftersom vi faktiskt värnar om just detta. Vi är vardagshjältar som inte väljer att skaffa bil när kollektivtrafiken fungerar så är uruselt, även om det bara är under drygt två sommarmånader.

Själv försöker jag bita ihop och tänka att detta ändå kommer vara under en begränsad tid, men det är inte alltid helt lätt. Att plötsligt behöva lägga en dryg timma mer på jobbresorna varje dag kan vara svårt att acceptera. Att behöva trängas, vässa sina armbågar, springa mellan perronger och lägga onödig tid på väntan är inte alltid vad man önskar sig som allra mest i vardagen.

Det är inte alltid lätt att vara foglig när det kommer till kollektivtrafik och banarbeten. Hur mycket jag än önskar att jag kunde vara foglig.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d