December är ingen bra månad att tänka på sin vikt och försöka nå någon form av marschvikt. Jag har fortfarande XX antal kilo kvar innan jag når den vikt jag tänkt mig – jag har som mål att ligga mellan 80 och 85 kilo, vilket är den vikt läkarna rekommenderat. Men det är en bit kvar dit och jag har nu tänkt ta en paus i dieten under december. Det är för många julbord jag vill äta, för mycket glögg jag vill dricka och för mycket julgodis för att jag ska tycka att det är värt mödan att avstå från allt det goda. Så nu får det bli en liten paus, för att sedan ta tag i det hela fullt ut i januari igen.
Januari är ändå en mörk, trist och fattig månad så då kan man lika gärna ta tag i bantningen fullt ut igen. Jag kommer försöka vara lite måttlig med allt det goda som hör julen till och kanske inte vräka i mig godis, glögg och julöl. Någonstans måste jag ändå vänja om mig och hitta en medelväg när jag väl når min marschvikt. Det har varit mitt största problem de senaste åren, att jag inte direkt är särskilt måttlig med saker och ting. Jag har svårt att bara ta några få godisbitar, att bara ta en eller ett par öl eller den lilla menyn på snabbmatstället. Därmed inte sagt att jag vräker i mig ett kilo godis varje gång eller blir dyngrak varje gång jag ta en öl. Men – som sagt – jag har ändå svårt att vara måttlig. Så nu ska jag försöka vänja om mig till att just vara lite mer måttlig och inte vräka i mig en massa onyttigheter i tid och otid.

Det mesta inför julen börjar nu ta form i alla fall och det känns skönt att saker och ting faller på plats redan nu, tre veckor innan julafton. De flesta klapparna är inhandlade och jag har delegerat mycket av julmaten till gästerna som kommer eftersom vi ändå brukar ha knytkalas. Det som jag ska ordna med i matväg kan vi ändå inte göra förrän dagarna precis innan jul, så det är liksom ingen brådska på något vis.
Och den här helgen har jag skrivit i ordning de sista julkorten. I år blev det totalt cirka 260 julkort, vilket är lite av ett rekord faktiskt. Dock insåg jag att jag köpt alldeles för få frimärken, så jag var tvungen att beställa fler. Det saknades ganska exakt 35 frimärken när julkorten var färdigskrivna, men det är inte hela världen utan det är bara att köpa fler. Men eftersom Posten övergått till att dela ut brev varannan dag, måste man vara ute i lite bättre tid för att posta julkorten än tidigare år. Och jag skickar även en del julkort till utlandet, vilket gör att jag måste vara ute ännu lite tidigare för att korten ska komma fram innan helgerna. Men nu är de som sagt färdigskrivna och jag inväntar bara de frimärken jag beställt, så ska jag bege mig till brevlådan med skörden av julkort.
Må så vara att det kanske är lite gammalmodigt att skicka julkort, att det kanske inte riktigt ligger i tiden längre. Men jag tycker faktiskt att det är kul både att skicka och få julkort, så jag fortsätter envist med den traditionen. Det är liksom lite mysigt att sitta och pyssla med julkorten samtidigt som man smuttar på lite glögg och knaprar på några pepparkakor. Och jag gör det ganska enkelt för mig, i och med att majoriteten av julkorten är förtryckta. Jag behöver inte skriva något på korten, utan bara adressera och sätta på frimärke.

Ja, som ni märker är jag något av en julfanatiker. Jag vill ha julen på visst vis och har svårt för att avstå från vissa saker, självklart ska det skickas julkort, köpas julgran och ätas traditionell julmat under julhelgen. Adventssakerna kommer fram första advent, men inte innan 18:00 på lördagskvällen, då kyrkhelgen börjar. Jag är inte det minsta troende, men just när det kommer till julen följer jag faktiskt till viss del de kyrkliga traditionerna. Som kyrkhelgen till exempel.
Sedan kommer granen fram någon dag innan julafton och självklart ska det traditionsenligt smakas på julmaten kvällen innan julafton. Julafton brukar se ungefär likadan ut från år till år. Vi äter dopp i grytan till lunch runt ettsnåret efter att ha skålat i glögg. Sedan blir det Kalla Anka och kaffe innan julklapparna delas ut. Därefter blir julbord vid sjutiden på kvällen och sedan sällskapsspel, många gånger till långt in på natten.
Och självklart fylls hela december av pepparkakor, glögg, julmarknader och julbord i en salig blandning. Jag och sambon brukar någon gång under december gå på Skansens julmarknad, äta julbord på restaurang och – givetvis – ta oss förbi NK för att se deras julskyltning. Vissa saker går liksom inte att tumma på när det kommer till traditioner.

Så ni förstår säkert att det inte finns utrymme för att försöka hålla en strikt diet under december. Det är bättre att försöka vara lite måttlig, men i övrigt inte tänka så mycket på att gå ner i vikt. Målsättningen denna decembermånad är att helt enkelt inte gå upp något nämnvärt i vikt, vilket kan vara svårt nog med all fet julmat och allt julgodis. Men det är en målsättning god som någon och jag kommer vara oerhört nöjd om jag faktiskt lyckas. jag har i alla fall inte gått upp något hittills, så det är minst sagt en bra början på december. Men å andra sidan har vi heller inte kommit på den stora boven i dramat, nämligen just julbordet.
I år jobbar jag i alla fall nyår, så det kommer inte bli något kaloritungt nyårsfirande det här året. Istället kommer jag vara på jobbet som det verkar och får hålla tillgodo med min matlåda och det egna sällskapet. Men jag har jobbat många nyårsnätter genom åren, så det är inte särskilt synd om mig. Så länge jag får vara ledig under julhelgen är jag nöjd, sedan kan jag jobba alla andra storhelger under året.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

Kommentera

%d