För en gångs skull känns det inte helt motigt att semestern snart är över. Visst att jag föredragit att vara ledig hela sommaren, det tänker jag inte sticka under stol med en endaste gång. Men den förmånen är det få som har, det är bara att erkänna – jag får vänta tills jag går i pension innan jag kan vara helt långledig oavsett tid på året. Istället börjar nu min nya anställning ta form och jag har fått mitt första schema. Om allt går som det ska, börjar jag min nya anställning den första juli och kommer gå dubbel några dagar innan jag påbörjar mitt eget schema och arbetar på egen hand.
Och jag tycker trots allt att det ska bli spännande med ett nytt jobb och nya arbetssysslor. I normala fall brukar det kännas motigt när semestern är över och att gå tillbaka till arbetet efter några veckors ledighet. Men just nu infinner sig inte motigheten. Framförallt med tanke på att jag kommer det schema jag ska ha, eftersom jag har en hel del långledigheter inbakade i mitt rullande schema. Jag har redan planerat in nästa besök till sommarstugan och bokat hyrbil för resan. Så det känns inte som att semestern definitivt är över för i år, utan jag kommer fortfarande kunna njuta av sommaren framöver. Jag har alltid haft en förkärlek för scheman där man jobbar intensivt när man ändå jobbar mot att sedan ha långledigheter när man väl är ledig. Det känns som att jag får ut mer av min tid på det viset.

Det jag möjligen kommer sakna med mitt förra jobb är tjänsteresorna. Även om det kanske inte är full så glamoröst som kan tro med tjänsteresor, så tyckte jag ändå att det var ett roligt inslag i vardagen. Det var kul att se andra delar av Sverige, bo på hotell och äta middag ute om kvällarna. I mitt nya jobb kommer jag inte alls resa vad jag vet, utan vara på ett och samma ställe. Men det är alltid ett givande och tagande, man kan inte få allt. Jag kommer å andra sidan inte att sakna att jobba kontorstider, något som jag aldrig riktigt funnit mig tillrätta med. Vardagen blev alldeles för inrutad och jag kände att jag hade svårt att få tiden och orken att räcka till annat än att just jobba, äta och sova. Nu hoppas jag på att kunna få en mer meningsfull fritid och hinna med saker även utanför arbetet.

Jag har även lite smått börjat fundera på att skaffa bil. Inte för att vi har ett jättestort behov av bil, men det skulle kunna underlätta vardagen en hel del. I dagsläget lägger vi ganska stora summor på hyrbilar och en snabb kalkylering säger att vi i alla fall inte skulle förlora pengar på att skaffa en egen bil. Jag är lite småsugen på att leasa en bil, mest av två anledningar. Dels för att man då får en helt ny bil som byts ut med jämna mellanrum men också för att man varje månad vet exakt vad bilen kommer att kosta. Jag har tittat på lösningar där service och försäkring ingår i den fasta månadskostnaden och det känns som ett väldigt lockande upplägg. Jag vill gärna ha en så ny bil som möjligt för att slippa bekymmer som kan komma med äldre bilar. Plötsligt kan man åka på dyra reparationer som man måste ha en buffert för att klara ekonomiskt. En risk som inte är lika stor om man har en ny bil. Självklart kan även nya bilar gå sönder och krångla, men risken är i alla fall mycket mindre att det händer.
Sen är det fortfarande väldigt mycket pengar det är frågan om och jag funderar på om jag tycker det är värt med så mycket extra i utgifter varje månad. Alternativet är ju att fortsätta hyra bil de gånger vi faktiskt behöver en bil och då kan man välja bort den utgiften de månader man av någon anledning har dåligt med pengar. Hyrbil är ju det mest bekymmerslösa sättet att ha bil om man bortser från att det kostar en hel del. Jag har genom min firma lyckats få till ett företagsavtal med Sixt, vilket gör att jag får fasta priser, aningen lägre än ordinarie pris och även kan få bilen levererad hem och sedan upphämtad när hyrestiden är slut. Det är fortfarande dyrare än att äga bilen själv, men man behöver å andra sidan aldrig bekymra sig om underhåll, reparationer eller liknande. Det som talar för att köpa eller leasa en bil på heltid är att man kan vara lite mer spontan med att åka någonstans och inte behöver hålla på att planera med bokning av hyrbil och så vidare. Sen har jag visserligen aldrig varit med om att det varit fullbokat hos Sixt, även om jag bokat i sista stund. Det har alltid funnits bilar och inte varit några som helst problem.
Så det tål att funderas på vilket som är den bästa lösningen framöver. Men det går inte att komma ifrån att det är en lockande tanke att ha bil på heltid.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: