Merparten av juni har jag spenderat i sommarstugan ute i Söderhamns skärgård. Merparten av tiden har det inte varit så mycket folk i övrigt på ön, jag har varit tämligen ensam på ön – med några få undantag. Men nu under midsommarhelgen har det fyllts med folk i stugorna och det har blivit lite mer liv och rörelse på skäret. Det är kul med lite folk som rör sig över ön och lite rörelse här och där. I torsdags var det en strid ström av båtar som kom in för att förtöja i den lilla naturhamnen på ön. Midsommarfirandet blev lite återhållsamt även i år, inga stora folksamlingar och inte mycket till dans runt stången. Men det gör inte mig själv så mycket, vi har inte brukat delta i dansen särskilt mycket när vi inte har så många barn i familjen. Istället blev det traditionell midsommarmat och efterföljande samkväm med familjen.
Förr tillbaka hade vi som tradition att vara uppe till soluppgången på midsommardagen för att se solen komma upp ur det öppna havet. Det är visserligen mysigt, men det är långt ifrån alltid man faktiskt kan se någon soluppgång. Ofta är det mulet, vilket förtar en stor del av tjusningen. I år var det dimma en stor del av midsommarafton, åtminstone här i Söderhamn, så vi hade förmodligen inte kunnat se mycket av någon soluppgång. Till det börjar de flesta av oss känna oss aningen för gamla för att vara uppe till framåt halv fyra på morgonen, så det blev istället sänggång i hyfsat rimlig tid.

Idag åkte resten av familjen hem, somliga ska jobba till veckan och andra har andra planer för de kommande dagarna. Själv blir jag kvar ensam i stugan ett par dagar till, jag vill suga på karamellen in i det sista och få ut så mycket som möjligt av min tidiga sommarledighet. Men på tisdag bär det av tillbaka till Stockholm igen för att börja jobba. Jag behöver någon dag på mig för att packa upp, lämna tillbaka hyrbilen och lite annat. Sen ska jag förbi på jobbet och hämta ut min uniform och ordna med det sista inför min nya anställning.
Men nu ska jag njuta av de sista dagarna i skärgården innan det bär av tillbaka till storstan. Lugnet har lagt sig igen efter det gångna midsommarfirandet och nu får jag rå mig själv litegrann under ett par dygn. Många tycker det verkar tråkigt att vara helt ensam ute på en skärgårdsö, men jag har inga som helst problem att få tiden att gå. Istället njuter jag för öppna spjäll i lugnet och stiltjen och att inte ha så mycket folk omkring mig. Det är en fantastisk kontrast till storstadslivet och just det som gör att jag kan tycka det är skönt att komma hem igen. Lugnet i skärgården är något jag behöver för att finna mig till ro i storstan resten av året. Det är otroligt skönt att få kontrasten mellan stressen hemma i Stockholm och det lugn som infinner sig när man kommer ut till stugan.

Nu ska det faktiskt bli skönt att börja jobba igen, inte minst ur ekonomisk synvinkel. Det gångna läsårets studier har grävt ganska djupa hål i mina besparingar och det ekar ganska tomt på mina sparkonton. Men från och med juli har jag en hyfsat normal månadsinkomst och jag kan återigen ha en normal, ekonomisk tillvaro. Jag har nu återaktiverat mitt pensionssparande liksom en stående överföring varje månad till mitt sparkonto. Det känns bra att inte längre behöva bekymra sig varje månad om ifall pengarna räcker till den 25:e eller ej. Nu är målsättningen att återigen bygga upp en buffert på sparkontot att kunna ta av de månader man har lite sämre med pengar eller får oförutsedda utgifter.
Studera i all ära, det är jättekul att plugga. Men det gräver djupa hål i ekonomin, man blir inte rik på att plugga – det är en sak som är säker. Å andra sidan kan man förhoppningsvis förhandla till sig en bättre lön om man är välutbildad, eller rentav få mer välbetalda yrken. Så i förlängningen lönar det sig förhoppningsvis att studera, även om man inte är rik under själva studietiden och dessutom drar på sig studieskulder.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: