I protest mot ett nytt arbetstidsavtal som började gälla den 1 april har sju av specialistsjuksköterskorna på neonatalintensiven – en tredjedel av personalstyrkan – sagt upp sig. Neonatalintensiven är en specialiserad verksamhet för de för tidigt födda barnen som tillhör Karolinska, men bedrivs på tre sjukhus; Danderyds sjukhus samt Karolinska i Huddinge och Solna.
Det nya arbetstidsavtalet – som förhandlades fram 2017 mellan Vårdförbundet och dåvarande landstinget – betyder för en del sköterskorna mellan 5000 och 6000 kronor lägre lön per månad.
En förklaring är en avsevärt lägre OB-ersättning än i den tidigare modellen, som givit rejäla extra påslag för att arbeta kvällar och storhelger. Exempelvis räknas inte längre fredag kväll som helg utan ger en ob-ersättning på 22 kronor i timmen mot tidigare 133.

Jag kan inte annat än bli heligt förbannad. I dagens Sverige tycks människor vara den tillgång som värderas allra lägst. Vi ser det i hur löner sätts, i vilka straff som döms för olika brott – det återspeglas i stora delar av samhället. Det som istället räknas är ekonomiskt ansvar – alternativt ekonomisk skada.
I yrkeslivet kan du räkna med en bra lön om du har stort ekonomiskt ansvar. Visserligen med all rätt – men då borde de som jobbar med att ta hand om människor ha aningen bättre lön. Men yrkesgrupper som sjuk-/undersköterskor, lärare, förskolelärare med flera hör istället till de yrkesgrupper som har de sämsta lönerna.
Går vi istället till vilka straff som döms ut för olika brott, finns ju också en markant skillnad. Medan du lätt kan få 10-12 års fängelse för rån, får man vara glad om en våldtäktsman får 4-5 år. Med andra ord är det lätt att dra slutsatsen att samhället värderar pengar och ekonomi högre än mänskligt lidande.

Så all respekt till de sjuksköterskor som nu säger upp sig i protest! Jag hoppas verkligen att ni står på er, ni är värda alla pengar ni kan få!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: