Det känns väldigt ovant att vara ledig så här på försommaren. Normalt brukar jag förlägga min sommarsemester i augusti och har alltid gillat att vara ledig under sensommaren. Det är den mest vädersäkra delen av sommaren, oftast har jag haft bra väder och badtemperaturen har oftast haft tid på sig att stiga till behagliga temperaturer. När jag är i stugan under augusti, har många hunnit avsluta sina semestrar och det är lugnt och skönt på ön där stugan ligger. Inte minst när man kommer framåt slutet av augusti, när skolorna har dragit igång för höstterminen.
I år kommer jag inte få någon betald sommarsemester eftersom jag byter jobb snart, så den ledighet jag får är nu när jag väntar på att det nya jobbet ska ta sin början. Visserligen kommer jag ha ett schema med en hel del långledigheter, så jag kommer kunna ta lite vändor till stugan och liknande ändå även sedan jag börjat jobba. Det är få ställen som jag känner mig så avslappnad på som just denna ö längst ute i Söderhamns skärgård. Det öppna havet, fiskmåsarna och fiskebodarna bildar en miljö som jag alltid älskat och känt mig extremt avslappnad i. Så det känns konstigt att inte vara här så mycket som jag är van vid. Jag har nu åkt ut för att vara kvar över midsommarhelgen och har till fullo gått in i någon form av semestermode. Det blir inte nämnvärt sena kvällar, utan mycket sömn med rejäla sovmorgnar. Somliga morgnar har vi inte klivit ur sängen förrän framåt halv elva på förmiddagen. Det känns som att jag haft mycket innestående sömn att ta igen helt enkelt.

Ibland kan jag sakna att ha ett fritidshus man kan åka till året om. Ut till det yttersta av skärgården är det svårt att åka på vintern, isarna är oftast för svaga för att åka på medan de för starka för att möjliggöra att åka båt. Och även om man skulle kunna ta sig ut, är det inte särskilt lockande att vara på en plats utan indraget vatten och enbart utedass mitt i vintern. Det känns dock lockande med ett fritidshus med alla bekvämligheter indragna och där man kan vara året om. Vi har kanske inte riktigt den ekonomin idag, men jag kostar mig ibland på att drömma om en sådan tillvaro. Inte minst med de arbetstider jag komma ha framöver, med många långledigheter, skulle det kännas skönt att ibland lämna storstan för ett fritidsboende på landet.
Jag trivs i storstan och känner inget behov av att flytta därifrån permanent. Men jag har med åldern känt ett ökande behov av variationen mellan storstan och en mer lantlig miljö och att inte bara ha den variationen under sommaren. Sen är vi lite trångbodda i stugan i skärgården, eftersom vi är fyra hushåll som delar på stugan. Så det vore skönt att ha ett alternativ de somrar som semestrarna “krockar” med varandra.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Och jag är tvärtom, jag vill helst ha tidig semester. Just för att jag vill ha de ljusa sommarkvällarna. Men så som du beskriver det låter ju verkligen härligt!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: