Jag är verkligen inte duktig på det där med datorer. Så länge de fungerar kan jag med dem, men så fort de börjar krångla har jag ingen aning om vad jag ska göra. Jag har sedan länge insett att det är dags att göra något åt min större laptop för att inte behöva byta ut den. Ja, det är faktiskt så att jag har två datorer; en större laptop som allt som oftast lämnas hemma och en mindre som jag har med mig när jag reser eller jobbar. Den mindre har funkat helt felfritt, med undantag för att musplattan har gett upp. Så det är dags att lämna in den för en liten reparation. Men däremot den större datorn har krånglat lite mer. Det har inte gått att koppla in mitt ryska tangentbord via Bluetooth på den, webkameran vill inte samarbeta med Skype – och en del andra saker. Så jag har fått använda den mindre datorn till vissa saker även när jag varit hemma – som till exempel när jag haft möten via Zoom och Skype eller pluggat ryska.
Något har behövt göras med datorn, som sakta men säkert börjat ge upp. Men efter visst letande, har jag slutligen hittat hur man gör en fabriksåterställning på datorn – och tänkte att det är ju trots allt värt ett försök! Kanske förlänger jag livslängden på datorn med åtminstone några månader om jag gör en återställning.

Nu har jag gjort fabriksåterställning på bägge datorerna – och märker en enorm skillnad, inte minst på den större datorn. Webkameran har hoppat igång igen, det går att använda det ryska tangentbordet – och för att inte tala om hur mycket snabbare datorn har blivit. Det tog sin lilla tid att göra återställningen, men nu är det slutligen fixat. Datorn skulle först stå och tänka någon kvart, tjugo minuter innan allt var klart – och sedan vidtog mitt arbete med att börja installera allt jag vill ha installerat på datorn. Saker som virusprogram, webbläsare, adobe, Officepaketet och så vidare var jag tvungen att installera om. Men med tanke på resultatet, var det värt besväret faktiskt. Nu har jag två välfungerande och snabba datorer igen, efter att ha lekt datatekniker ett par kvällar i rad.

Det känns skönt att kunna använda den större datorn till att plugga på och ha till Skypemöten och liknande. Webkameran på den större datorn är bättre – så länge den vill fungera i alla fall – så den är bättre vid videomöten. Sen är den mindre datorn perfekt att ha med sig på jobb och resor och liknande, den tar i princip ingen plats alls i väskan och väger heller ingenting. Så den är min absolut bästa vän när jag inte är hemma.
Jag hade egentligen tänkt att jag skulle titta på en ny dator när det snart är Black Friday, men nu får det nog vara. Så sparar jag lite pengar också. Det är trots allt några tusenlappar som tickar iväg om man ska köpa ny dator, pengar som man egentligen kan ha roligare för. Visserligen är det inte så konstigt att datorn börjar trilskas lite, den har några år på nacken och är relativt välanvänd. Så det är trots allt en tidsfråga innan det faktiskt är dags för ny ändå. Men jag gör vad jag kan för att hålla den till liv ett tag till. Det känns faktiskt rätt skönt att slippa den utgiften just nu, jag har ganska mycket annat som jag behöver lägga pengar på framöver och behöver inte en utgift till på flera tusen.
Jag är sådan som inte köper den billigaste datorn jag kan hitta, utan försöker lägga mig kring 7.000 i alla fall, helst ytterligare lite till. När man använder datorn så pass mycket som jag gör – det blir några timmar per dag framför skärmen – så ska det vara en slitstark dator som inte går sönder eller slits ut efter något år. Sen spelar jag inga spel eller så, så det brukar inte bli några dyra speldatorer när jag köper nytt. Jag skriver, utför vardagsärenden, surfar, shoppar och gör andra, “enklare” saker på datorn, men några spel kommer inte in på datorn.

Sen är jag sådan som är stenhård med vad jag sparar på datorn. Det enda som lagras på själva hårddisken är programvaror, ingenting annat. Musik, bilder och övriga filer sparar jag på en extern hårddisk. Skulle datorn då haverera, riskerar jag inte att bli av med en massa filer. Dessutom har jag aldrig dator och hårddisk i samma väska när jag är på resande fot. För skulle då datorn bli stulen, blir jag åtminstone inte av med alla mina filer. Datorn i sig går att ersätta, men inte bilder och allt annat arbete man har lagrat på datorn idag.
Jag har en gång i livet gjort tabben att ha hårddisk och dator i samma väska. Sedan hade jag under några sekunder dålig uppsikt över väskan på Göteborgs central – och fick dataväskan stulen. På hårddisken fanns ett otal bilder, musik – liksom allt mitt arbete fån högskolan, såsom anteckningar, examensarbete och en massa annat. Och allt sådant gick totalt förlorat. Datorn fick jag ut på försäkringen, så det var ingen katastrof – men allt jag hade lagrat på hårddisken för alltid borta. Så sedan dess lägger jag aldrig ator och hårddisk i samma väska. Punkt slut.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: