Jag försöker verkligen ha överseende med det, jag gör gör verkligen det – men många gånger är det riktigt, riktigt svårt. Man pratar mycket om personlig integritet och är det något som jag verkligen tycker kränker min personliga integritet och kan förstöra en hel dag, så är det just fenomenet med telefonförsäljare. Någonstans försöker jag tänka att det är en stackare som knegar på för att tjäna sitt levebröd i andra ändan, men det är faktiskt svårt vissa gånger.
I skrivande stund vet jag inte hur många nummer jag blockerat i telefonen för att ingen ska kunna nå mig från det numret igen. Men jag kan säga att det är ganska många nummer, det är en sak som är säker. Att jag är med i NIX-registret är inget som påverkar, telefonförsäljarna ringer i alla fall. Som tur är, säger min smarta telefon ibland ifrån när en misstänkt telefonförsäljare ringer och jag låter då bli att svara. Det är sedan lätt att ta reda på om ett telefonnummer tillhör ett försäljningsföretag eller ej med dagens möjligheter till att söka på nätet.

Det är lätt att säga att det bara är att låta bli att svara om någon ringer från ett okänt nummer. Men för mig som egenföretagare, är det inte alls säkert att det är en försäljare som ringer från ett okänt nummer. Det kan precis lika gärna vara ett potentiellt uppdrag på min firma som samtalet handlar om. Med andra ord svarar jag alltid när det ringer från okänt nummer, så länge inte telefonen varnar om att det kan vara en försäljare.
Man pratar om att övervakningskameror med mera kränker den personliga integriteten, men där kan jag generellt sett inte se problemet. Är däremot något jag tycker kränker min integritet, så är det att bli uppringd på diverse konstiga tider av en försäljare. Vill jag köpa en vara, då vill jag inte påprackad varan av en påflugen försäljare. Istället vill jag själv söka efter varan, jämföra köpevillkoren mellan olika leverantörer, jämföra priser och kvalitet. Att köpa något av en påflugen försäljare är som att köpa grisen i säcken, jag vet knappt vad jag får för pengarna – och många gånger binder man upp sig för saker man aldrig har bett om.
Så nej, jag köper aldrig något av en telefonförsäljare – helt utan undantag. Jag försöker dock alltid börja med att på ett hövligt sätt säga tack men nej tack, jag är inte intresserad. Åtminstone till att börja med. Är försäljaren sedan alltför påstridig och inte accepterar ett nej, kan jag på ett mer syrligt sätt tala om att jag inget vill ha och sedan lägga på luren. Någonstans försöker jag tänka att det faktiskt är någon som försöker tjäna ihop sitt levebröd som ringer, de förtjänar inte att jag är otrevlig redan från början av samtalet.

Men just telefonförsäljare måste ju vara ett av världens mest hatade yrken, det måste vara få som får ta så mycket skit i sin yrkesutövning som just någon som försöker kränga produkter via telefon. Jag kan inte minnas att jag någonsin hört någon säga något positivt om denna yrkesgrupp, utan i princip alla tycks ha ett ont öga till telefonförsäljare.
Det är för mig så främmande att man alls söker anställning som just telefonförsäljare. Finns det överhuvudtaget någon som kan säga att man drömmer om att en dag bli just telefonförsäljare? Jag kan förstå personer som av olika anledningar har svårt att komma in på arbetsmarknaden, ibland kanske man inte har något att välja på än att söka sådana jobb. Men att sedan vara kvar år ut och år in som försäljare, jag kan faktiskt inte förstå det. Samtidigt blir man förstås imponerad över dem som orkar, med tanke på hur mycket skit man måste få ta hela tiden i sitt arbete.

Hur är erat förhållande till försäljare? Svarar ni överhuvudtaget när någon ringer från ett okänt nummer? Eller svarar du och slänger på luren om det visar sig vara en försäljare? Tycker ni att försäljare inskränker på den personliga integriteten?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: