Det är inte mycket man hinner de dagar man jobbar när man jobbar som jag gör. Jag gör tolvtimmarspass och hinner eller orkar inte mycket annat än att åka hem och sova, äta lite för att sedan åka tillbaka till jobbet. Det är den stora nackdelen med den här typen av schema, jobbar jag så jobbar jag och hinner inget annat. Måste jag göra något mellan arbetspassen, blir det på bekostnad att inte hinna sova så mycket som jag kanske skulle behöva. Ibland kan jag sakna att faktiskt ha tid till annat de dagar jag jobbar.
Igår sov jag väldigt dåligt mellan arbetspassen, vilket kändes direkt under nattpasset efteråt. Ja, alla vet hur det är om man sovit dåligt under natten och sedan ska jobba. Det blir ännu mer påtagligt när man jobbar natt, om man sovit dåligt under dagen kan jag säga. Man är trött som det är nattetid, oavsett hur man sovit under dagen. Framförallt framåt morgonkvisten, efter fyra på morgonen är det riktigt, riktigt jobbigt. I normala fall brukar jag sova till fyratiden på eftermiddagen när jag jobbat på natten, men igår gick det bara inte att sova så länge. Jag vaknade lera gånger under dagen, var upp och kissade och hade mig. Sedan vaknade jag vid halv tre och det var stört omöjligt att somna om. Så det gångna nattpasset blev ganska tufft ur trötthetssynpunkt, det kan jag lova.
Visserligen är det ofta så – enligt min erfarenhet – att man sover lite sämre första dagen, sen går det bättre efter natt två. Det tar ofta ett par, tre nätter att någorlunda ställa om dygnet. Ungefär lagom tills man går av sista nattpasset och ska vrida tillbaka dygnet helt enkelt. 😂

Sen finns det förstås stora fördelar med den här typen av schema också – och det är ju alla långledigheter man får. I och med att jag jobbar så långa pass och enbart natt, så blir det färre arbetspass per månad än vad de flesta andra jobbar. Jag trivs verkligen med att få vara ledig så mycket som jag trots allt är. Det ger mig möjlighet att ha den fritid jag vill ha och kunna ägna mig åt min firma i mycket större utsträckning än med andra arbetstider.
Jag minns när jag jobbade kontorstider för ett antal år sedan, det var rent hopplöst att ha en fungerande fritid. Det gick helt enkelt inte! Det kändes verkligen som att jag jobbade jämt och varken hade tid eller ork till någonting annat. Men så brände jag ju också ut mig, vilket kanske inte var så konstigt. Jag gjorde ett tappert försök att kombinera kontorstiderna med att driva min firma vid sidan av, men det var rent hopplöst. Det är någon form av skiftjobb som krävs för att jag ska kunna ha den fritid jag vill ha. Just att ha lediga vardagar är en förutsättning för min del, annars funkar det inte. Att jag sen hade flextider hjälpte liksom inte, flexandet räckte inte för att få det hela att fungera.

Så även om man märker att det sliter på kroppen att enbart jobba natt, så trivs jag oerhört bra med de arbetstider jag har just nu. Ja, det är slitsamt att jobba enbart natt, att vrida och vända på dygnet hela tiden. Men det är det värt för att kunna göra det jag vill när jag inte jobbar. Det största bekymret är egentligen att jag och sambon inte lyckats synka vilka helger vi jobbar. Vi jobbar helger båda två, men inte samma helger vilket blir lite problematiskt emellanåt. Så det är inte många helger vi har lediga tillsammans tyvärr. Men man kan inte få allt, utan vi får hoppas att någon av oss snart får nytt schema så att helgerna synkar bättre.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: