Ibland fantiserar jag – som säkert många andra – om vad jag skulle göra om jag en dag blev ekonomiskt oberoende. Vilka beslut skulle man ta? Skulle man vara kvar på sitt arbete? Skulle man bli lyckligare än innan? Skulle man skänka bort en del av pengarna?
Jag vill nog slå hål på myten att man inte blir lycklig av pengar. Det är klart att allt inte går att köpa för pengar, men visst gör det en hel del nytta för ens välbefinnande om man slipper bekymra sig för om pengarna räcker till allt varje månad. Om man vet att man kan köpa det man behöver, att pengarna inte tar slut lång innan den 25 varje månad, så är det klart att man mår bättre. Sen behöver det inte vara synonymt med att vara ekonomiskt oberoende, men jag tror att vi alla kan vara överens om att ens ekonomi påverkar ens välbefinnande. Det är klart att det gör sitt till att veta att man inte behöver bekymra sig om det ekonomiska.

Personligen skulle jag alla dagar i veckan säga upp mig från jobbet om jag plötsligt vann en massa miljoner. Jag skulle faktiskt inte gå tillbaka till jobbet igen om jag plötsligt blev mångmiljonär, absolut inte! Däremot skulle jag förmodligen inte gå hemma dagarna i ända och göra ingenting. Jag skulle göra sådant som jag faktiskt brinner för men som det kanske ekonomiskt inte går att leva på. Jag skulle skriva, syssla med film, musik och välgörenhet. Hjälpa dem som inte har det lika förspänt som jag skulle ha i den sitsen. Gå hemma och pilla naveln bara för att man kan, är inget man mår bra av och det tror jag också vi kan vara överens om.

Någon gång ibland får man höra om personer som har det gott förspänt, men som inte lever efter sina tillgångar. När jag bodde i Kalmar, gick det rykten om en man i Nybro som enligt hörsägnen skulle vara god för flera miljoner. Men istället för att leva gott, bodde han i en liten etta i utkanten av stan och levde på lönen som tidningsbud om nätterna. Det är ett val jag kan tycka är nästintill provocerande. Om du har en förmögenhet, men inte ens tänker använda pengarna själv – skänk då bort pengarna till välgörande ändamål så att de åtminstone kommer till nytta! Låt inte pengarna ligga på något konto och samla damm! Pengar är trevligt att ha först när man använder dem, eller hur?!
Jag vet inte om jag själv längtar efter ett leverne i överdåd. Men jag skulle definitivt inte tränga in mig i en liten etta om jag var god för flera miljoner. Jag skulle säkerligen kosta på mig att köpa ett hus om jag hade den ekonomin. För är det något jag faktiskt kan längta efter att ha en ekonomi för, så är det att en dag kunna bo i villa! Man behöver givetvis inte vara ekonomiskt oberoende för att bo i hus, men vill man bo hyfsat centralt i Stockholm krävs det en rätt bra ekonomi. Så nej, jag skulle inte bo kvar i min förortstvåa om min ekonomi gjorde att jag kunde köpa ett hus. Och det är klart att det vore trevligt att kunna bo i hus utan att ta en massa lån.

Någon gång ibland köper jag en trisslott. Det är sällan jag vinner, men det händer. Dock är det aldrig några stora summor, utan bara några tio här och där. Detsamma gäller de stående lottorader jag har. Inga stora vinster, utan bara några tior vid enstaka tillfällen. Men skulle jag vinna 25000 i månaden – som man kan göra på triss – skulle jag även då säga upp mig utan att tveka. För en tid göra något annat och slippa fundera på det ekonomiska. Sen skulle jag förmodligen söka andra jobb och invänta den dag då drömjobbet med stort D dök upp. För snacka om att man kunde ha en god ekonomi om man jobbade och samtidigt hade 25000 som skattefritt tickade in på kontot! Man skulle kunna få de allra flesta lån och kunna köpa boende och den bil man vill ha.

Men som för de flesta, kommer det givetvis inte förbli annat än en dröm att en dag vinna stora pengar. Man kommer få knega på på sitt vanliga jobb och kunna unna sig det där extra de gånger man åtagit sig extrapass på jobbet. Men erkänn att det är en eggande tanke att kunna vara ekonomiskt oberoende, eller hur?! 😁

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Det är alltid kul att leka med tanken, men ja blir man lyckligare. Såklart blir ju vissa problem och bekymmer lösta och vi skulle kunna säkra med att köpa bil och bostad till vår dotter när det är dags. Men sluta jobba, nej. Då skulle jag nog starta något café eller så och driva ngt eftersom jag skulle ha råd, samt satsa på det

Kommentera

%d