Det är ett tag sedan jag drabbades, men på sistone har det börjat dyka upp igen. Det rör sig om mail angående att köpa sponsrade inlägg på min blogg, men är mail som är uppenbara bluffar. Jag brukar genomskåda mejlen tämligen omgående utan några större svårigheter. Oftast nämner man inte vilket företag det är man vill marknadsföra, mejlen är oftast på engelska (även om det händer att de är översatta till svenska med hjälp av Google) och man säger sig komma från ett företag med en antingen extremt amatörmässigt gjorde hemsida eller ingen hemsida alls. Genomskådar jag inte bluffen direkt, brukar det inte behövas många mejl med “företaget” ifråga (företaget existerar förstås inte alls) för att man ska förstå att de bluffar.

Det jag dock inte förstår i sammanhanget, är vad man tjänar på att lura till sig sponsrade blogginlägg. Låt säga att jag går på bluffen och faktiskt skriver ett inlägg. Vad kan hända mer än att jag inte får betalt och slutändan plockar bort inlägget? Vad får bedragaren ut av en sådan grej? Jag kommer givetvis däremot kräva det aktuella företaget på pengar för utfört arbete, men har för vana att aldrig lämna ut personuppgifter eller kontonummer så att någon kan lura mig på pengar. Det gör jag inte ens till seriösa företag där jag egentligen inte tvivlar på att jag kommer få betalt i slutändan.
Jag har faktiskt varit med seriösa företag som inte vill att jag fakturerar för ett sponsrat inlägg, utan istället vill att jag lämnar ut person- och kontonummer så att de kan göra en överföring på pengarna. Men jag brukar alltid neka dem de uppgifterna och istället kräva att få fakturera för att inte helt plocka bort inlägget.
Jag är tveksam till att en bedragare i slutändan skulle lämna ut uppgifter som skulle möjliggöra för att faktiskt utfärda en faktura överhuvudtaget. Förr eller senare skulle de flesta förmodligen genomskåda bluffmakaren, eftersom man med största sannolikhet inte skulle få alla uppgifter för att vare sig skriva ett inlägg eller kunna utfärda en faktura.

Men jag återkommer ändå till frågan: vad tjänar bedragaren på den här typen av mejl? Många andra spammail, där man ber om kontonummer, att man ska logga in på BankID eller klicka på en suspekt länk, förstår jag att man kan göra en vinst om man kommer åt någons bankuppgifter eller via en länk kan plantera virus på mottagarens dator. Men hur lurar man till sig något genom att “köpa” ett sponsrat inlägg på en blogg? Är det någon därute som har någon aning om hur de här bedrägerierna går till?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

    1. Ja, det är ett väldigt gissel – även om dessa mejl är ganska lätta att genomskåda. Det jag har svårt att förstå, är vad bedragarna tror att de ska kunna få ut av att lura till sig ett sponsrat inlägg?

Kommentera

%d