Vi är många som förfasats över sprängdådet som ägde rum i Göteborg för några dagar sedan. Det verkar ha varit en kraftfull detonation och det är väl bara ren tur att ingen dog i detta avskyvärda dåd. Det är illa nog att flera personer skadades och ännu fler blivit hemlösa, även om just det är högst tillfälligt.
Personligen blev jag positivt överraskad över att polisen jobbat på så bra att man redan har en misstänkt för dådet. Idag kom nyheten att den misstänkte är en till synes helt svensk man utan anknytning till den organiserade brottsligheten. Istället pratas en rättshaverist som haft flera processer mot svenska myndigheter och som skulle vräkas från sin lägenhet bara timmarna efter sprängdådet.

Spekulationerna har varit ganska vilda, inte minst i sociala medier. Många har hetsat upp sig över att det måste vara personer med invandrarbakgrund som begår den här typen av brott – andra gör kopplingar till den organiserade brottsligheten. Och jag hade nog själv satsat min pengar på något gängrelaterat, men får erkänna att jag trots allt hade fel.
Minns ni massakern på Utøya för ett antal år sedan? Även var många – bland annat sverigedemokrater – i farten väldigt tidigt och drog slutsatser islamistiska attentatsmän. Fram tills Anders Behring Breivik greps och det visade sig vara en infödd norrman med en hel del tokiga idéer som låg bakom attentatet. I somligas värld förekommer det inte det finns puckon som varken är invandrare eller yrkeskriminella. Det finns faktiskt personer som kan leva ett till synes helt vanligt liv fram tills något slår slint uppe på hjärnkontoret och vips är vederbörande förvandlad till en grov brottsling.

Sen ska förstås tilläggas att den person man nu misstänker förblir just misstänkt och inte dömd. Något som man givetvis måste förhålla sig till och inte dra igång en massa slutsatser. Sen ska givetvis all form av extremism bekämpas med alla tillgängliga medel. Det spelar ingen roll om vi pratar om islamism, vänster- eller högerextremism.
Men det måste kännas jobbigt för folk på högerkanten att inse att en vitt svenne med svenskt namn ligger bakom ett dåd som “borde” ha utförts av islamister och/eller något nätverk från förorten. Hela världsbilden måste ju totalt rasa samman för dessa personer.
Kriminalitet ska förstås aldrig accepteras, oavsett vem som ligger bakom brotten. Begår du ett brott ska du dömas enligt rådande lagstiftning, det är inte tal om något annat. Min poäng är just att det inte är någon skillnad när det kommer till gärningsmannens ursprung – vi ska alla vara lika inför lagen. Oavsett om du är islamist, nazist, vänsteraktivist eller någonting annat. Men det måste vara jobbigt att vara på högerkanten när en världsbild rasar samman.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: