Jag försöker hänga med så gott det går i nyhetsrapporteringen; jag prenumererar på morgontidningar och försöker se minst en nyhetssändning varje dag. På något vis tycker jag att det är ens skyldighet att hänga med i vad som sker i omvärlden och att hålla sig uppdaterad. Men ibland bär det sig liksom emot att försöka hänga med, det känns som att man mest matas med en jäkla massa elände.
De senaste veckorna har vi matats med detaljer kring kriget i Ukraina och flyktingvågen som kommit i dess spår. Vi har sett barn på flykt och människor som hals över huvud flyr striderna och bombräderna. Allt i vår omedelbara närhet, bara ett par timmars resa från tryggheten och freden i Sverige.
Och igår kom rapporterna om skoldådet i Malmö, där två lärare fått sätta livet till efter en attack av en 18-årig elev på skolan. Det går bara att spekulera den fasa som elever och personal måste känna efter vad som hänt. Även om det inte går att jämföra med det krig som pågår i Ukraina, så är det fortfarande ett fruktansvärt dåd som måste sprida en hel del skräck bland alla inblandade. Skolan ska vara en trygg plats för personal och elever, men här har en gärningsman spridit skräck och död omkring sig genom att kallblodigt döda två lärare.

Ja, det är verkligen med en klump i magen man slår på nyheterna numera. Man undrar vilket elände som väntar när man slår på nyheterna eller öppnar tidningen på morgonen. Vilken fasa ska man mötas av denna gång, liksom? Och klumpen försvinner inte alltid under nyheternas gång, snarare växer den och obehaget växer i kroppen. Det är ibland som att se en riktigt välgjord skräckfilm som ger mardrömmar under flera nätter efteråt.
Hur resonerar ni? Följer ni aktivt nyhetsrapporteringen på ett eller annat sätt? Känns det som något ni vill göra, eller bär det emot? Oroar ni er för utvecklingen med krig i vårat närområde?
Jag får nog villigt erkänna att det känns oroande med ett krig så pass nära som i Ukraina. Det finns givetvis en oro för att kriget sprider sig till fler länder. Putin tycks ha blivit exceptionellt instabil och nyckfull, man undrar ju vad nästa steg blir i hans strategi och förvirrade världsuppfattning.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4 5
Dagens Nyheter 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Svenska Dagbladet 1 2 3 4 5 6

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Det är hemskt hur det har blivit. Jag har överskådlig koll men grottar inte ner mig. Det blir för stort att bära på något sätt.

Kommentera

%d