Idag kan vem som helst skapa en hemsida eller blogg och få den att se proffsig ut. Svårare är det att få besökare till hemsidan. Men det finns några knep man kan ta till för att locka besökare till sin hemsida. Börja med att välja ett webbhotell/bloggverktyg som jobbar mycket CEO/sökord och sökmotoroptimering. Plattformar som WordPress och Webnode är bra exempel på just sådana tjänster. Sen får man göra en avvägning för vilka funktioner man vill ha på sin blogg. Exempelvis Webnode har ett omständligt system för hanteringen av de kommentarer man får på sina inlägg. Något som kan förta lite av själva glädjen i att blogga.
Gör sedan en proffsig och lättnavigerad design på din blogg. Om en besökare fastnar för innehållet i ett inlägg, vill man gärna läsa mer och det är då bra att lätt kunna hitta fler inlägg. De flesta bloggverktyg har färdiga mallar man kan använda sig av, men har du lite förkunskaper går det oftast också att modifiera dessa designmallar.
Se sedan till att uppdatera din blogg regelbundet, för långa uppehåll mellan inläggen kan göra att följarna tröttnar och inte kommer tillbaka. De flesta bloggverktyg har möjligheten att fördatera inlägg, som sedan publiceras på den tid du valt. Utnyttja denna funktion om du vet att du kommer vara frånvarande från din blogg under några dagar. Spamma dock inte bloggen med inlägg “bara för att”, utan låt kvalitet gå före kvantitet. Intetsägande inlägg kommer inte göra att folk kommer tillbaka till din blogg.
Våga vara personlig och bjud på dig själv i dina inlägg. Låt dina läsare lära känna dig som ligger bakom inläggen på ett personligt plan. Häng även med i nyhetsrapporteringen och kommentera saker som händer i omvärlden, det kan skapa en närmare relation till din följare om du ger din syn på sådant som sker i samhället.
Våga även provocera! Du kommer förmodligen få vara beredd på att ta en del skit från dem som inte håller med dig, men provocerande inlägg är något som lockar läsare och får dem att vilja komma tillbaka. Så spetsa gärna till dina inlägg litegrann, för att få fram det du vill ha sagt.
Smycka din inlägg med beskrivande bilder i det ämne inlägget handlar om. Var noga med att namnge dina bilder, detta är nämligen något som sökmotorer kan snappa upp och lättare leda besökare till din blogg. Var dock noga med att bara använda bilder du har rättigheterna till, annars finns det risk för tråkigheter. Själv lägger jag bara upp bilder som jag själv har tagit liksom bilder från Adobe Stock, som har ett bra utbud på bilder som man kan köpa (finns dock även andra, liknande tjänster).
Det är rätt tråkigt, men korrekturläs dina inlägg innan de publiceras! Undvik stavfel, långa meningar och annat som kan göra inlägget svårläst. Välskrivna inlägg kommer i slutändan att locka tillbaka besökare till din blogg.

Nu är det dags att börja marknadsföra din blogg! Länkningar till bloggen är bra på flera sätt. Dels kan själva länkningen i sig leda besökare till bloggen, men länkar ökar även bloggens status hos sökmotorerna och gör bloggen lättare att hitta. Så ta varje tillfälle du kan få att få länkar som leder till din blogg. Förakta heller inte de små medlen för att få besökare. Gör till exempel en proffsig signatur i din mejl, där en länk till bloggen finns med. Själv har jag även visitkort där bland annat bloggadressen finns med, kort som jag tar varje tillfälle i akt att dela ut.
Var aktiv i sociala medier och se till att länka din blogg i olika forum. Gör en statusuppdatering på till exempel Facebook med en länk till ditt ditt inlägg när du uppdaterat din blogg. Är du medlem i Facebookgrupper som faller inom temat du bloggar om, passa även på att lägga in en länk i dessa grupper när du uppdaterat din blogg. Har du Linkedin så kan det vara lämpligt att länka inlägg som är relaterade till arbetsmarknaden även där. Ett smart knep är att också skriva en kort beskrivning om vad inlägget handlar om när du lägger upp länken i dina sociala medier. Även här gäller dock att inte spamma sociala medier med länkar och statusuppdateringar. Var noga med att bara lägga upp länkar i grupper när det är relevant för just den gruppen och just det inlägget.
Var även i övrigt aktiv i sociala medier med att kommentera och gilla andras inlägg. Detta kan leda folk till din profil och därmed också till din blogg. Kommentera även andra bloggar, gillar folk dina kommentarer är sannolikheten stor att de klickar sig in på din blogg. Även här återkommer jag till det där med att spamma, som kan vara ett otyg i bloggosfären. Lämna bara kommentarer som är relevanta för det inlägg du kommenterar, lämna inga kommentarer i stil med “Läs min blogg!” eller liknande, det lockar väldigt få läsare.

Kommunicera med dina läsare! Besvara kommentarer du får och få dina läsare/följare att känna sig delaktiga i ditt bloggande. Får du kommentarer från andra bloggare, gå gärna in även på deras bloggar och kommentera deras inlägg med relevanta kommentarer. Detta lockar folk till att återkomma till din blogg.

Lär dig slutligen beteendet hos dina läsare och lägg upp nya inlägg när chansen är störst att nå ut till så många som möjligt. Oftast är det bäst att uppdatera bloggen under helger eller framåt sen eftermiddag/kväll, då flest är aktiva i sociala medier.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Mycket bra tips! Tycker inte att jag längre får kommentarer av stilen “läs min blogg”. Tycker att folk ändå verkat fatta att det inte uppslattas. 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: