Demokrater och Hollywoodkändisar är satanistiska barnätande pedofiler. Denna konspirationsteori – under namnet QAnon – har fått fäste i föräldragrupper på Facebook och i den amerikanska politiken – och nu även i Europa.
QAnonkonspirationen i sin bredaste bemärkelse kan sammanfattas som följande: en sammansvärjning, som i regel är satanister, styr i hemlighet ett världsomspännande pedofilnätverk som inkluderar i princip alla kändisar – i synnerhet sådana som motsätter sig Donald Trump – men även till exempel det demokratiska partiet och Bill Gates. QAnon bygger i grunden vidare på den tidigare konspirationsteorin Pizzagate, en falsk idé om ett påstått pedofilnäste på en pizzeria i Washington DC. Dessa påståenden fick förödande konsekvenser när en man med gevär i december 2016 tog sig in lokalerna och öppnade eld. Varningar har också kommit om vad QAnon kan bidra till: FBI klassade den förra året som ett potentiellt inhemskt terrorhot. (Källa: Dagens Nyheter)

Det är ganska imponerande vad vuxna människor uppenbarligen börjar tro på när man glömmer bort det där med källkritik. Saker som att jorden är platt och att världen styrs barnätande pedofiler tycks inte vara några som helst konstigheter för somliga. Det märkliga är ju att det oftast är samma personer som i olika sammanhang gastar om “fake news” i tid och otid.
De flesta av oss kan givetvis genomskåda dessa konspirationsteorier och inser också att media oftast åtminstone ligger hyfsat nära sanningen i sin nyhetsrapportering. Åtminstone så länge man inte befinner sig i länder som Nordkorea eller liknande regimer, där man givetvis kan diskutera sanningshalten i såväl media som i det politikerna säger. Sen behöver man inte hålla med om allt som rapporteras, men det är inte samma sak som att det som rapporteras är osanningar. 

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d