Det är väl oundvikligt att folk har åsikter om en politiker. Och Stefan Löfven tycks väldigt många ha en åsikt om, både positiva och negativa. Inte minst hos högern tycks han vara väldigt illa omtyckt bland många och jag tror att det är många som är nöjda nu när han beslutat att avgå. Det innebär förstås att vi fortfarande kommer ha en socialdemokratisk statsminister även efter Löfvens avgång, det kommer inte bli något regeringsskifte förrän eventuellt efter valet 2022. Men kanske finns det en och annan som ändå är väldigt nöjd med att “slippa” Löfven, det vågar jag nog tro.
Det har knappast undgått någon som följt min blogg, att jag föredrar en socialdemokratisk regering framför en moderatledd sådan. Även om jag inte röstar socialdemokratiskt, så är det det parti av regeringsalternativen som ligger närmast mig ideologiskt. Så jag har varit nöjd med Löfven-regeringen under de gångna åren, även om de har fått kompromissa ganska mycket. Men det är ju så det är inom politiken, framförallt när regeringen inte har egen majoritet i Riksdagen.
Jag har faktiskt gillat Löfven – säga vad man vill om honom, men han är en skicklig förhandlare. Det märks att han har ett förflutet inom fackföreningen med tuffa förhandlingar om löner och arbetsvillkor. Han har styrt genom flera kriser och har lyckats komma ut med äran i behåll i slutändan. Även regeringskrisen i somras lyckades han ta sir ur – och faktiskt sitta kvar som statsminister, något som väl får beskrivas som imponerande. Det säger ju en hel del om hur skicklig förhandlare han ändå är. Man kan ha åsikter om en politiker, men ändå stå fast vid att vederbörande är skicklig. Själv har jag väldigt svårt för Jimmie Åkesson, mycket på grund av hans osmakliga åsikter. Men jag kan ändå tycka att han är en skicklig politiker – tyvärr, får man väl säga.

Nu ska det bli spännande att se vem som blir Löfvens efterträdare som partiordförande och statsminister. Många tycks tro på Magdalena Andersson – och jag tycker verkligen att det vore på sin plats med en kvinnlig statsminister. Jag gillar dessutom Magdalena Andersson och tror att det skulle vara ett lyft för sossarna och regeringen med henne vid rodret. Samtliga övriga nordiska länder har eller har haft kvinnliga regeringschefer, men inte Sverige. Något som är smått skamligt, för visst har vi haft skickliga kvinnliga politiker genom åren – men ingen av dem har fått chansen att bli statsminister.
Det finns säkerligen en hel del taktik bakom att avgå redan nu till hösten. En efterträdare får ett år på sig inför nästa års val, det hade blivit desto svårare om Löfven avgått till exempel till våren. Och med tanke på det osäkra politiska läget, är frågan om sossarna haft en chans att ta hem valet med Löfven kvar vid rodret trots allt? Även om jag inte har så värst många invändningar mot hans insats som statsminster, så vet jag att det är många som har det. Kanske behöver man en efterträdare för att ha en vettig chans att vinna valet?
Jag tyckte visserligen det var lite överraskande när jag hörde om avgången, jag såg den verkligen inte komma på något vis. Men det finns förmodligen någon form av spel och taktik bakom det hela – sen får allmänheten förmodligen inte veta hela sanningen. Det kan säkert finnas anledningar som man inte går ut med. Jag ska låta bli att spekulera, men visst blir man nyfiken på vad som ligger bakom detta plötsliga beslut. Det har inte kommit några som helst förvarningar om att Stefan Löfven funderat på att avgå, samtidigt som jag inte tror att det är ett beslut han tagit över en natt.

Kort och gott, tycker jag att det är lite synd att han avgår, jag har gillat honom. Men samtidigt kanske det är något som behövs för att sossarna ska kunna behålla regeringsmakten efter valet. Det kan ibland behövas nytt blod för att bibehålla opinionssiffror inom politiken. Nu hoppas jag på en bra efterträdare och då gärna en kvinna, det vore faktiskt på tiden.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4
Dagens Nyheter 1 2 3 4 5 6 7
Svenska Dagbladet 1 2 3 4 5 6

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. När han återigen röstades fram som statsminister i somras så hade han ett klent stöd. 119 ja och fler nej. Eftersom det måste vara 175 röster så bifölls ändå förslaget. Så han hade ett klent stöd, majoriteten var egentligen emot. Jag tror att han insett att han inte har ett stort stöd och då väljer att avgå istället för att avsättas av riksdagen.

    Personligen har jag aldrig gillat Löfvén, tycker det är intressant det där att han ses som en skicklig förhandlare för i debatter har han aldrig lyckats vinna över mig till sin sida. Det spelar ingen roll hur bra politik ett parti har om jag inte kan med partiledaren. Nu är det dock Kristersson som jag tycker mest illa om på grund av hans idé om vaccinpass.

Kommentera

%d