Vi har i princip alla streamingtjänster som går att tillgå här hemma. Det blir med tiden många serier, många gånger sådana som är producerade i USA. Streamingtjänsternas största fördel är att man slipper alla irriterande reklaminlägg, vilket är en oerhörd befrielse. Förutom streamingtjänsterna har vi bara basutbudet av TV-kanaler, det vill säga SVT och TV4. Och TV4 tittar vi nästan inte alls på, på grund av reklampauserna som kommer med 10-15 minuters mellanrum.
Men det är fortfarande ett störningsmoment att många amerikanska serier ändå har inklippta pauser för just reklam. Även om man inte behöver se själva reklamen, blir det hack på någon sekund där reklamen ska vara. Oftast mitt i någon spännande scen, med effekten att spänningen mattas av lite. Och jag kan inte låta bli att irriteras av dessa inklippta pauser, som kommer alldeles för ofta.

Jag är så glad att vi har SVT som inte är reklamfinansierat och att man kan se på TV av hyfsad kvalitet utan störande reklamavbrott. I många länder – eller förmodligen de flesta – har man inte den fördelen. Det finns många fördelar med en helt oberoende public service, som kan granska alla delar av samhället utan inte ens ha eventuella sponsorer och reklamplatsköpare att ta hänsyn till i sin granskning. Det skapar ett oberoende som är väldigt unikt. Själv har jag svårt att ta granskande journalistik från till exempel TV4 på allvar, eftersom jag undrar hur mycket det måste ta hänsyn till exempel företag som är intresserade av att köpa reklamtid i TV-rutan.
I den bästa av världar skulle SVT inte ens vara skattefinansierad, utan finansierad med någon form av TV-licens som måste betalas av oss TV-tittare om man alls vill se kanalerna. Betalar man inte för sig, får man inte tillgång till kanalerna helt enkelt. Först då kan kanalernas oberoende inte ifrågasättas alls.
Men nu är inte läget sådant, men då är det system vi har det näst bästa. Det gamla systemet, där man betalade TV-licens vid innehav av en TV var ju aningen förlegat eftersom man idag kan ta del av TV på fler sätt än genom just en TV. Det räcker numera med en dator eller mobiltelefon så går det att ta del av de flesta TV-kanalers utbud. Samtidigt som innehav av en telefon eller dator per automatik inte alls innebär att man faktiskt tittar på TV överhuvudtaget.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: