Med ålderns rätt dyker det allt oftare upp funderingar kring livet, kring vad man lägger sin tid och energi på – och det har för mig blivit allt viktigare att det jag lägger min tid på ska kännas meningsfullt och ge något.
Inte minns sedan jag för några år sedan fick cancer, har jag insett hur skört livet är, hur snabbt det kan vända och totalt slås i spillror. Även om jag tillfrisknat och prognoserna ser bra och lovande ut, så kan tillvaron vilken dag som helst återigen slås omkull genom ett tråkigt besked från läkarna.
Med en sådan sjukdomshistorik är det nästan omöjligt att inte börja omvärdera saker och ting – och samtidigt fråga sig vad som är viktigt i livet. Detta är något vi alla borde göra hela tiden, oavsett tidigare erfarenheter. Livet är verkligen en engångsartikel som inte ska slösas bort i onödan. Men för min del krävdes det en tumör med tillhörande vård, operation, rehabilitering liksom en fem månader lång sjukskrivning.
Jag funderar själv mycket kring just det här med arbete, hur mycket tid och energi vi faktiskt lägger på ett jobb – och hur mycket av vår tid och energi som just kretsar kring och/eller påverkas av vårat arbete. Med tanke på just den parametern, blir det förstås också nästintill avgörande att det man jobbar med faktiskt känns meningsfullt. 

Att det till 100 % alltid känns jublande kul att gå till jobbet är nog lite mycket begärt – och framförallt väldigt få förunnat. Men att det ändå ska kännas meningsfullt i någon aspekt håller säkerligen de allra flesta med om.
Vid sidan av mitt ordinarie arbete, har jag en liten firma. Jag ägnar mig åt film, foto och text. Drömmen för min del vore om man kunde leva på detta, som ju för mig är stora hobbys. Men det bär emot en aning att säga upp sig från en fast anställning med helt okej lön för att välja osäkerheten som egenföretagare. Om jag skulle vilja behålla den lön jag har idag skulle jag behöva ha inkomster på bortåt 80 – 90 000 i månaden för att täcka både den egna lönen och företagets omkostnader. Något som känns ganska ouppnåeligt. 
Visst skulle jag kunna lägga till tjänster som städning, fönsterputsning eller liknande för att dryga ut kassan och på så vis ha mer kontroll över min egen tid. Men samtidigt, ska jag offra en trygg anställning med nästan sju veckors semester per år, betald sjukvård och en lön som ligger i övre skiktet av svensk medelinkomst – då vill jag nog lite mer än så.
Men jag ska inte sticka under stolen med att jag putsar på idéer för att kanske så småningom kunna leva på mitt företag. Det skulle vara så skönt och givande att vara sin egen, att kunna ha större kontroll över sin tid och kunna leva på något som man verkligen brinner för. Och drömma kostar ju trots allt ingenting att göra, så det kan man ju unna sig. Sen får man se om det någon gång i framtiden slår in. 😊

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d