Igår hamnade jag på en artikel om aktiv dödshjälp. I Spanien har tydligen lagen ändrats nyligen och man tillåter numera just aktiv dödshjälp för alla som är skrivna i landet. Först ut var en gammal kvinna som bland annat förlorat flera kognitiva funktioner.
Jag själv vet ärligt talat inte riktigt på vilken fot jag ska stå när det kommer till frågan om aktiv dödshjälp. Jag tänker i vilka lägen det ska vara tillåtet, vem ska utföra själva dödshjälpen (för någon måste ju göra det) och när det är etiskt försvarbart. Någonstans skulle jag säga att det trots allt borde vara upp till var och en att bestämma hur ens liv ska avslutas och i vilka lägen det ska ske. Vem ska ha “rätt” att ta ett sådant beslut? Hur ställer man sig till personer med olika psykiska sjukdomar och som kanske är självmordsbenägna? Vem inom vården ska sedan ge just den aktiva hjälpen att dö? Är det något som all vårdpersonal plötsligt ska vara villiga att göra, eller ska man vända sig till särskilda kliniker som enbart sysslar med aktiv dödshjälp?

Jag är oerhört kluven till det hela och vet inte riktigt vad jag ska tycka, just på grund av de etiska frågorna. Å ena sidan finns absolut rätten att själv få välja när och hur ens liv ska avslutas. Men å andra sidan finns etiska dilemman kring till exempel vem som ska ge hjälpen, för jag är övertygad om att många som jobbar inom vården inte skulle vara villiga att medverka till någons död. Och vem ska avgöra vem som ska få hjälpen eller ej, vilka kriterier ska uppfyllas? Ska till exempel en person som lider av depression kunna beviljas aktiv dödshjälp?
Ja, ni förstår säkert hur jag tänker. Någonstans bör det finnas en gränsdragning för vem som ska beviljas dödshjälp och vilka situationer. Och någon som faktiskt har kompetensen ska bevilja vem som ska få välja sitt sätt att dö eller ej.
Jag kan själv våndas lite över att bli gammal och kanske blir ett kolli på något ålderdomshem någonstans. Den dag jag varken kan äta, duscha eller gå på toaletten på egen hand kanske det är dags att fundera på finalen trots allt. Och ännu värre är ju om man blir dement, vilket är en av mina absolut största fasor. Sen finns ju lägen när man råkar ut för en olycka och kanske exempelvis blir förlamad från hakan och neråt. Också en fasa för min egen del, men ska det vara en grund till att få aktiv dödshjälp?

Hur resonerar ni? Ska vi ha aktiv dödshjälp i Sverige? Vad tycker du talar för och emot?

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Självklart ska Sverige tillåta aktiv dödshjälp! Varför ska staten säga att en enskild individ inte har rätten att avsluta sitt liv på ett värdigt sätt? Och varför ska staten ensamt ha monopol på att avgöra vem som får dö och under vilka omständigheter?
    Personligen förstår jag inte debatten om vilka som ska utföra dödshjälpen, varför är den så känslig? Vi har ju inga problem med att barnmorskor tvingas utföra aborter inom yrket. Antingen skriver man in aktiv dödshjälp i arbetsbeskrivningen hos läkarna, eller så instiftar man speciella kliniker dit människor kan komma för att på ett värdigt sätt avsluta sina liv. På så sätt får läkare som själva är motiverade söka sig till denna klinik och ingen “tvingas” till att utföra aktiv dödshjälp.
    Men om ingen söker sig till denna tjänst då? Ja, då får man väl göra som man gör i alla andra branscher, privatisera! Det kommer alltid att finnas människor som vill tjäna pengar, oavsett hur man tjänar dem.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: