Höstvädret är verkligen oförutsägbart, inte minst i september. Antingen är det strålande solsken och varmt, eller så ruskiga höststormar. Jag var faktiskt lite orolig för vädret när jag skulle ut till stugan i fredags, är det för dåligt väder kan båtfärden bli ganska skumpig, nästan dramatisk. Vi har åkt ut i ganska hårt väder ibland och det är inget jag direkt uppskattar. Framförallt om man är ensam i båten, känns det ganska osäkert att åka i hårt väder.
Jag har med åren blivit försiktigare och lite nojigare när det kommer till blåst och dimma när man ska ut på sjön i en liten fritidsbåt. Det känns obehagligare när det gungar och man har oturen att ha fel vindriktning. Jag trodde att jag skulle bli tryggare på sjön efter min sjökaptensutbildning, men har snarare blivit försiktigare sedan jag tog min examen. Jag tror att jag blivit mer medveten om riskerna till sjöss och därmed blivit försiktigare. Sedan vet jag ju att det ska blåsa riktigt hårt – och från helt fel håll – innan det är någon större risk att båten ska slå runt. Vindriktningen är ganska avgörande, blåser det från “rätt” håll har man lä från vissa öar och kan gå ut trots hård vind. Blåser det från “fel” håll, kommer vinden från öppna havet och vågorna blir väldigt stora.
Även om risken är ganska liten att vår hyfsat rejäla fritidsbåt ska slå runt i hårt väder, så finns ju andra risker med att gå ut i just hårt väder. Får man till exempel motorhaveri, driver man hejdlöst dit vinden och vågorna får för sig att föra en. Båten går inte att ro, så man är rätt hjälplös om motorn lägger av. I värsta fall driver man ut till havs, där vågorna mycket väl kan vara så pass stora att man slår runt. I en liten fritidsbåt skulle jag mycket hellre driva upp på land snarare än ut till havs. Det blir då lättare att påkalla hjälp, förhoppningsvis har man dessutom täckning på mobilen och kan ringa efter hjälp, vilket man inte nödvändigtvis kan ute på öppna havet. Det blir dessutom lättare att uppge en position än om man är ute på öppna havet.
Så nej, jag går inte ut i hårt väder om jag inte absolut måste. Detsamma gäller mörker och dimma. Vi har GPS ombord, så det går att köra även om man har dålig sikt – men jag undviker det helst om det går.

Jag har konstaterat att hunden inte är mycket till skeppshund heller, han tycker ännu mindre om när det gungar än vad jag gör. När i åkte ut i fredags, var det dyning en del av vägen och det gungade litegrann. Det gungade inte mycket, men båten blir ganska “slängig” i vågorna när den inte är särskilt nedlastad så jag drog ner lite på farten för att det skulle bli bekvämare att åka. Men lik förbaskat låg hunden och tryckte sig mot durken och skakade i hela kroppen när vi åkte den korta sträckan som det gungade lite. Och så gör han ofta när det gungar, det bästa är att vara med än en person i båten så att någon kan ha honom i knäet. Då blir han mycket lugnare och verkar tycka att båtresan går helt okej.
Sen verkar han trivas med att vara på landet på grönbete, bär man väl kommer ut till skäret. Men själva båtresan tycker han inte om alls, stackarn. Jag får ibland lite dåligt samvete som släpar ut honom på sjön när han tycker så illa om att åka båt. Men jag får också känslan av att han tycker om att få vara ute på skäret ibland och inte bara vara hemma i stan jämt. Så kanske förlåter han mig för att jag tvingar honom att åka båt när han får vara ute på grönbete.

Men det gångna dagarna har det varit strålande fint höstväder och inga som helst vindar att tala om. Det har inte varit överväldigande varmt, men soligt och vindstilla och sådär härlig, krispig höstluft. Det märks verkligen att hösten är på intågande och att sommaren är över för i år. Och det var verkligen en tvärvändning i vädret – förra lördagen var det somrigt varmt och skönt ute, sedan på söndagen kom höstvädret med regn, blåst och rusk. Och sedan har höstvädret hållit i sig. Jag går fortfarande i shorts och kortärmat på dagarna, men det är bara en tidsfråga innan det är dags att plocka fram långbyxorna och höstjackan. Kvällarna är kyliga, så när jag är tillbaka på jobbet igen i slutet av veckan, är det nog långbyxor som gäller.
Jag kan ibland tycka att dt är skönt när hösten kommer och det blir lite svalare ute. Det kan vara skönt att plocka fram höstkläderna, dra på sig höstjackan och inte gå i tunna sommarkläder. Jag är lite tvärtom vad gäller kläder, tycker egentligen bättre om att klä mig i långbyxor och långärmat än shorts och kortärmat. Men det är jag för varmblodad för sommartid, så jag är så illa tvungen att klä mig lätt. 😁 Men jag trivs bättre i långärmat, det går inte att komma ifrån.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: