Dessa dagar har lugnet inte riktigt velat infinna sig på skärgårdsön, åtminstone inte på det vis som det brukar göra. Jag har haft en del att göra och fått hålla igång – och somliga dagar har jag till och med fått ställa väckarklockan på morgonen. Igår var en lång dag till exempel, jag var tvungen att åka hem till Stockholm i ett ärende. Strax efter sju på morgonen lämnade jag och jycken Rönnskär för att åka mot huvudstaden en sväng och var tillbaka vid åttatiden på kvällen. Både jag och hunden var supertrötta på kvällen och stupade i säng strax efter tio.
Idag var det dags för första “riktiga” föreläsningen i ryska, så det vara bara att masa sig upp ur sängen i bra tid för att göra sig redo inför den internetbaserade föreläsningen. I normala fall brukar jag inte göra mig i ordning särskilt mycket om morgnarna. Jag tvättar mig naturligtvis, men jag brukar inte tänka på vad jag sätter på mig eller använda några smycken. Men även om en föreläsning är internetbaserad, vill åtminstone jag se relativt respektabel ut. Så det var bara att göra sig i ordning i morse inför föreläsningen.
Jag märker hur mycket jag trots allt kommer ihåg, trots att det gått 25 år sedan jag läste ryska senast. Mycket av det som tagits upp hittills är sådant jag känner igen och det känns rätt skönt. Jag minns hur jag slet med att lära mig bokstäverna – och inte minst grammatiken – när jag läste ryska på gymnasiet. Denna gång behöver jag inte slita lika mycket som jag misstänker att vissa av mina klasskompisar får göra. Ryska är inte på något sätt ett lätt språk, utan man får slita ganska hårt för att lära sig språket ordentligt.

Nu har jag i alla fall avverkat mina måsten för några dagar och kan slappna av litegrann. Ute skiner solen och det är en otroligt varma och vacker höstdag. Jag har valt rätt höstdagar att spendera i sommarstugan, vädret har verkligen varit på min sida. Har det regnat, har det kommit nattetid och det har inte varit nämnvärt blåsigt.
Detta är den stora fördelen med det schema jag går på, att det är så pass många långledigheter inbakade på regelbunden basis. Jag jobbar fyra till fem dagar och är sedan alltid ledig fyra till fem dagar. Och det är väldigt skönt att ha sådana långledigheter hela tiden. Det gör att man kan ha mycket kvalitetstid utanför arbetstid – och till exempel åka iväg någonstans emellanåt. Som nu, att kunna åka iväg till sommarstugan utan att behöva ta ledigt.

Stiltje i hamnen.
Hunden njuter i höstsolen…

Nu är det i alla fall så gott som klart hur jag ska arbeta de kommande veckorna, åtminstone i vilken utsträckning jag ska vara sjukskriven. Jag är sjukskriven på 75% september ut och går sedan upp på 50% i två veckor innan det är dags att gå upp på heltid i november. Nu ska jag ha en diskussion med min chef om hur min arbetstid lämpligast läggs upp under de veckor min arbetstid trappas upp.
Jag tycker det ska bli skönt att återgå till heltid igen, det ska bli skönt att återgå till en välfungerande vardag – även om det innebär att jag kommer få mindre tid. På ett vis är det givetvis skönt att jobba deltid, plötsligt har jag mer tid till saker och ting än vad jag har i normala fall. Samtidigt kör det ekonomin i botten, man blir inte på något vis fet på sjukpenning. Jag är innerligt glad att vi är två om det ekonomiska under dessa månader, annars hade det faktiskt inte funkat.
Man har hört så många skräckhistorier om stelbenta Försäkringskassan, som kommit med de mest märkliga beslut ibland. Men jag har inget negativt alls att säga om myndigheten, det har flutit på bra i mina kontakter med myndigheten. “Min” handläggare har ringt några gånger med frågor kring min sjukskrivning och har givit ett väldigt bra och respektfullt bemötande. Och det har aldrig varit någon diskussion om att jag inte skulle få någon sjukpenning eller att man på något vis ifrågasatt min sjukskrivning. Det enda negativa jag har att säga, är att det tog väldigt lång tid innan jag fick min första utbetalning, jag tror att jag fick vänta ett par månader på första utbetalningen – något inte alla klarar av ekonomiskt. Jag fick plocka pengar från alla möjliga sparkonton för att klara veckorna fram till första utbetalningen.
Men i övrigt undrar jag ibland om det är samma myndighet som man ibland läser negativa saker om i tidningarna. Jag har i princip bara positiva erfarenheter av Försäkringskassan, även om jag måste erkänna att jag emellanåt varit orolig att bli ifrågasatt och det ska bli trubbel med min sjukskrivning eftersom jag varit borta så pass länge från jobbet. Men det har inte varit några som helst problem utan funkat i princip friktionsfritt. Vilket naturligtvis är hur skönt som helst. 😊

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: